— Vi skaper stemning og glede i byen. Det er moro at folk strømmer til og lar seg involvere, sier Jan Arild Breistein, som i går åpnet Bergen Spillfestival. Det er 12. gangen festivalen arrangeres, og som vanlig er Torgallmenningen stedet.

Sprer interesse

Gigantiske versjoner av sjakk, scrabble, lego og Brannspillet gjør spillegleden synlig i byen. Mens mange gjennom året bøyer seg over spillebrettene på salongbord og kafébord, var de i går ute i friluft. Flere ble minnet om kunsten å spille.

— Vi samler noen tusen deltagere hvert år og sprer interessen for ulike spill, sier Ole Kvamme

Han var selv med på å dra festivalen i gang for 12 år siden og har siden stilt opp hvert eneste år for å hjelpe til med avviklingen. 30.000 mennesker har deltatt i nærmere 1000 tuneringer på disse tolv årene.

Å arrangere spillfestival ute i Bergen sentrum er alltid et sjansespill. Det hender at himmelens sluser åpner seg. I går var det oppholdsvær og mye sol de første timene. Regnet kom først godt ut på ettermiddagen.

— Å spille scrabble er ganske artig. I dag får jeg hjelp av hele familien, sier 11 år gamle Sverre Storevold.

Han har spillfestivalens leder Jan Arild Breistein som motstander i åpningsspillet, men klarer seg godt. Jan Arild åpner med ordet «pint» og Sverre fortsetter med «pleier». Jan Arild trekker w-en, men er ganske stolt når han kan legge ordet «wok» og samtidig sikre seg dobbelt ordpoeng.

Sosialt

Også turistene våger å ta del i festivalen sammen med de fastboende. Lorin Illi og Eric Meier, begge seks år gamle fra Sveits, har lært seg sjakk i sommer. De koste seg virkelig med de store sjakkbrikkene.

— Dagens mennesker sitter ofte og stirrer inn i en skjerm eller er tilskuere til en forestilling. I spill er vi alle deltagere. Slike sosiale aktiviteter trenger vi mer av i dagens samfunn, sier Ole Kvamme.

Odd Mehus