Midt i klasserommet, på en tusjmalt liten rød runding på gulvet, står Stian Tønder (17) fra klasse 2d. Foran seg har han de tre revysjefene Sebastian Andersen, Lotte Helle-Valle og Emilie S. Olsen, pluss bisitter, lærer Lill Simonsen. Bak dem igjen står tredjeklassingene Hans Fredrik Hag og Lasse Instebø klare med hvert sitt videokamera.

Stian kremter, setter hendene i baklommene. Smyger seg inn i John Travoltas Grease-rollefigur. Melodien «Summer nights» surrer på en bærbar cd-spiller. November er plutselig blitt sommer. Og Stian lar det stå til.

Summer loving happened so fast I met a girl crazy for me

Stian veksler vekten mellom høyre og venstre fot. Hendene er fremdeles i baklommene. Sommeren er her og nå. Stian er Danny Zuko og kjærligheten er stor.

She got friendly down in the sand She was good, you know what I mean

— Flott! Det holder. Nå kan du lese monologen, sier Emilie og lener seg tilbake. Stian rister Danny Zuko av seg, fikser et krøllete A4-ark opp av lommen. Leser med innlevelse teksten han har pugget på forhånd.

— Gode greier. Så kan du si noe morsomt, formaner Sebastian. Hendene til Stian er tilbake i baklommene. Han kaster nervøst på den lange luggen. Tar sats, forteller en gynekologvits så hele dommerpanelet rister av latter.

Summer dreams ripped at the seams but oh those summer nights

— Ja, det var vel ikke noe å grue seg for. Dette greide du bra. Du får vite om du er trukket ut torsdag, smiler Lotte. Stian puster lettet ut, tar på seg ytterjakken og rusler ut igjen til de andre håpefulle.

Emilie knipser med kulepennen. Ser på Lotte og Sebastian.

— Dette blir vanskelig. Det er så mange gode, sukker hun og roper inn nestemann.

Took her bowling in the arcade We went strolling, drank lemonade

I løpet av helgen var rundt 30 elever innom skolen for å prøvespille til en av de åtte-ti skuespillerrollene som skal besettes. Men revygjengen har nok å henge fingrene i også utenom auditionrunden.

I løpet av neste uke skal de ha klart skuespillere og dansere, musikere og revymanus. Og de skal snekre sammen folk til en snekker- og dekorgruppe, scenegruppe, pr-gruppe, sminke- og kostymegruppe, design- og layoutgruppe og en «rødbrusgruppe».

Summer dreams ripped at the seams but oh those summer nights

Og de skal få orden på økonomien. Skolen har nemlig ikke en rød øre å bidra med til selve revyen. Revypenger må elevene skaffe selv.

— Fristen for å søke Solofondet er 1. desember, så alt må være i boks til da. Men jeg regner med at vi får 15.000 fra fondet, sier Sebastian.

— Og så må vi skaffe en haug med sponsorer utenom. Men det skal vi klare, legger Emilie optimistisk til.

Vi tviler ikke et sekund.

Ohwellowellowell

Tell me more, tell me more ...

FULL FOKUS: Under gårsdagens audition lot Stian Tønder (17) det stå til. Slett ikke bare-bare når (fra venstre) Emilie S. Olsen, Lotte Helle-Valle, Sebastian Andersen og lærer Lill Simonsen har full fokus på hvordan han bruker sangstemmen, stemmen og kroppsspråket.
ODDLEIV APNESETH