I går hadde Terje Ohnstad uformelle samtaler med Høyre om de dramatiske kuttene Bergen står overfor. Foreløpig har ikke samtalene ført til en løsning.

— Dette arbeidet er svært vanskelig. Jeg regner ikke med at vi er i mål før bystyremøtet nærmer seg, sier Ohnstad. Det er knappe to uker til bystyret møtes.

De neste dagene satser Ohnstad på å snakke med både Frp og SV.

Konsekvenser ukjent

Som Arbeiderpartiets fremste i bystyret er det hans oppgave å skaffe flertall for byrådets dramatiske økonomiske opplegg.

— Når en virksomhet får økonomiske problemer, må en forsøke å tette hullene i båten. Det er vanskelig å unngå at det blir færre ansatte i kommunen. Bergen har 12.000 ansatte, vi må klare å nedbemanne med en prosent, når Os har klart 7-8 prosent, mener Ohnstad.

Men budsjettflertallet har allerede vedtatt å spare 120 stillinger. Sparepakken byrådet har presentert, på drøye 150 millioner kroner kommer i tillegg. Skal alt spares ved nedbemanning, må Bergen kommune redusere med nærmere 500 årsverk.

Byrådet har imidlertid ikke sagt hvordan kuttene skal ramme, bare at alle enhetene må kutte fire prosent hver. Ingen vet hva konsekvensene kan bli.

— Nei, man vet ikke hvilke konsekvenser forslaget får. Men de vil nok bli merkbare, sier Ohnstad.

Neppe livreddere

Både Høyre og Frp hevder at kommunens grunnleggende økonomiske problemer ikke løses ved at skole, barnehage, sykehjem og andre tjenester får et kutt på fire prosent. Begge partiene vil trolig kreve at Byrådet tar lange skritt mot privatisering og flatere struktur.

— Det er ikke gjort over natten å snu problemene i Bergen. Det er vanskelig å se at vi skal kunne gå inn for byrådets forslag, selv om vi ser svært alvorlig på situasjonen, sier Martin Smith-Sivertsen, Høyre.

I SV og RV er ikke skepsisen mot byrådets sparepakke mindre. Begge partiene krever at staten sender flere penger.

— Jeg er enig med byrådet i at det ikke finnes enkle løsninger, dersom ikke staten stiller opp. Skal Bergen takle dette selv, er det viktigere å se på strukturelle problemer, enn å kutte flatt, sier Torstein Dahle (RV).

Terje Ohnstad er ikke særlig lydhør for krav fra høyresiden om store omlegginger av kommunen.

— Konkurranseutsetting og flatere struktur gir ingen umiddelbar gevinst. Omorganisering tar tid og i det arbeidet er det viktig å spille på lag med de ansattes organisasjoner, sier Ohnstad.