• Det er mange som mener at de som spiller golf er pingler. Men det stemmer slett ikke. Bare se på oss.

JOHN LINDEBOTTEN

(foto)

Eva Maria Lim grafser sammen jord, kvister og søle fra veien og lesser på den lille golftraktoren. Sammen med Bente Lind og Siri Birkeland utgjør de et av mange arbeidslag som tar helgedugnad på golfbanen til Fana Golfklubb. De raker, de grapser de skyfler og de spar. Og de borer og snekrer. Pingler er de i hvert fall ikke, de som drar ut under truende skylag en søndag for å gjøre dugnad på golfbanen til Fana Golfklubb.

— Dette er jo bare hyggelig. Og så blir vi kjent med folk, sier Eva Maria Lim.

Vannet må bort

Pingler graver heller ikke veiter, men det må til på jordene rundt Skeievatnet. Ellers vil de finpussede grønne flatene snart igjen se ut som det de var for bare et par år siden - som jorder.

Én ting er at området skal holdes ryddig og pent i stand. Da kan en god del utrettes med en rive. Men når en eller flere av banene blir gjennomtrukket av vann, da må det graves veit, anleggsspaden må frem, og da leiter det både på rygg og armer.

— Vi kunne ha foretatt en fullstendig masseutskiftning, og fylt opp igjen med stein og pukk, slik de gjorde i Meland. Men det hadde blitt altfor dyrt og omfattende. I stedet la vi duk rett på bakken og fylte sand oppå og sådde til. Men dermed ble jo vannet værende. Derfor er det nødvendig å grave noen grøfter på siden av en del baner for at vannet kan sige av, forklarer formannen i Fana Golfklubb, Morten Menes.

To hull igjen

Fana Golfklubb har i dag ca. 1100 medlemmer, og hver enkelt medlem har inngått avtale om fem timer dugnad på banen hvert år. Men det er mulig å betale seg fri.

I går var arbeidsgjenger i gang både sør og nord for Flyplassvegen, og neste søndag er det ny utrykning. Det gjelder å ha ting på stell til golfsesongen åpner 1. mai.

Golfbanen ved Flyplassvegen ble tatt i bruk i fjor etter årevis med saksbehandling frem og tilbake. Når sesongen åpner i år, er 16 hull klare til bruk.

— Vi har to hull igjen lengst nord, mot Steinsvikvegen. Der skal banene såes til, og hvis været er på vår side, håper vi å kunne ta disse to siste hullene i bruk innen utgangen av juni, sier Menes.

DUGNAD: Bente Lind, i gult, og Eva Maria Lim raker og skyfler og rydder opp langs veiene som er anlagt på golfbanen til Fana Golfklubb.<p/>FOTO: MARTE ROGNERUD
BROEN OVER ...: En del av dugnadsarbeidet består i å bygge en 90 meter lang flytebro som skal legges tvers over Skeievatnet for å forkorte en del avstander. Jan Svabø (t.v.) og Egil Rebne. Bak står Sigbjørn Ohnstad.<p/>FOTO: MARTE ROGNERUD