• Dem vi kanskje skulle tro var typiske butikktyver, er det slett ikke. Blant gjengangerne kan det like gjerne være såkalte eldre, pene damer.

Lederen for manuelle tjenester i Protect AS i Bergen, Jan Børre Eriksen, sier byens befolkning ville blitt svært overrasket over å få vite hvem selskapet kniper som butikktyver rundt om i kjøpesentrene i og utenfor Bergen.

— Det er alle type mennesker i alle aldre. Og det er like mange kvinner som menn. Fra skolepikene til eldre, såkalte pene damer.

— Er det folk som har behov for å stjele?

— De narkomane og andre på skyggesiden har nok det. Men svært ofte tar vi folk som trolig bare er ute etter spenningen. Hvorfor skulle ellers en respektabel kvinne stjele en banan? Ofte pågripes butikktyver med gjenstander som nesten ikke koster noe. Det virker som om de bare må stjele.

— Hvordan reagerer de når de blir tatt?

— Nesten alltid er de greie og medgjørlige. Lager ikke noe styr. Tilstår umiddelbart og skriver under på anmeldelsesskjemaet som vi ber butikkene sende videre til politiet.

— Tar dere de samme igjen?

— Det er mange gjengangere. Og uten at jeg har statistikken foran meg er kvinner like gale som menn, sier Eriksen til BT.