• Det sier jo litt at noen tar seg bryet med å sende trusselbrev fordi jeg uttalte at vi må utnytte innvandrernes ressurser bedre, sier Marit Warncke.

Nå foreslår lederen i Bergen Næringsråd karrieredag for innvandrere.

«Vi vil ikke at en ingeniør skal kjøre drosje, hvis vi trenger ingeniører», sa Warncke til BT 28. august. Det medførte at også hun fikk en trusselkonvolutt i posten.

«Hønsehjerne»

Warncke ble svært overrasket da hun mottok en den brune konvolutten med påskriften: «Hønsehjerner som deg skal sperres inne på lukket avdeling».

— Jeg ble ikke redd, men jeg er forundret over at det ikke skal mer til før folk gjør noe slikt, sier Warncke, som er usikker på hvor mye oppmerksomhet man skal gi til slike handlinger.

Les også: Fikk rasistiske trusselbrev

Hun håper imidlertid bedre utnytting av innvandrerressursene vil skape et bedre klima.

— Det handler jo om å få tak i ressurser vi har bruk for, påpeker næringsrådslederen.

Ufine damer i baksetet

Kabo Ousmane er ikke ingeniør, men matematiker. Han jobber imidlertid som taxisjåfør. Torsdag kjørte han to kvinnelige passasjerer til Sandsli. Han avklarte først adressen - på norsk. Deretter satte kvinnene i baksetet i gang en lang dialog om innvandrere. De snakket om hvordan svarte utnytter systemet, om at innvandrere burde sendes hjem osv.

— De visste at jeg forsto norsk. Likevel snakket de som om jeg var en idiot. Når voksne, edru mennesker kritiserer svarte og snakker med en slik tone rett bak min rygg, blir jeg redd. Mest av alt redd for mine barn. Hvilken fremtid har de i et samfunn der folk snakker slik, undrer trebarnsfaren.

Karrieredag

Kanskje blir Kabo Ousmane en av innvandrerne som snart får møte bergenske næringslivsledere. I hvert fall hvis det går som Marit Warncke vil.

— Jeg har foreslått overfor NAV at vi kan arrangere et møte mellom innvandrere og næringslivsledere. Ser for meg et arrangement à la karrieredagen for studenter. Innvandrere kan få komme og presentere seg med CV og snakke med næringslivsledere direkte. På den måten blir de mer oppmerksomme på hvilke ressurser som finnes, sier Warncke.

  • Det er et veldig godt forslag, sier Kabo Ousmane.

Han er lei av at innvandrere betraktes som et problem. Han vil absolutt ikke ligge det norske samfunnet til byrde. Men mener Norge kunne utnyttet de ressursene som finnes i innvandrerbefolkningen langt bedre. Han frykter imidlertid at problemfokuset i det siste kan minske mulighetene for det.

— De siste månedenes fokus på kommuner som sier nei til asylmottak og regjeringens innvandringspolitikk har forverret situasjonen. Det merker jeg i taxien. Det er generelt mer hat og mer skepsis til oss innvandrere nå, sier Ousmane, opprinnelig fra konfliktfylte Tsjad i Afrika.

Samlet mot trusselbrev

Alle de politiske partiene i bystyret stiller seg bak en uttalelse som tar sterkt avstand fra bruken av anonyme trusselbrev. «Gruppelederne fra et samlet bystyre tar klar avstand fra de rasistiske truslene som er blitt rettet mot enkelte av byens modige stemmer. Trusler mot folkevalgte er at angrep på demokratiet, noe vi som samfunn ikke kan akseptere», heter det i uttalelsen fra de ni partiene i bystyret.

Bergens Tidende