— Jeg er utrolig stolt over våre ordførere, skrøt partiformann Siv Jensen i sin landsmøtetale.

Og det er liten tvil om at Fremskrittspartiet vil bruke sine 13 ordførerkommuner som utstillingsvindu. Det første som møter delegater, presse og besøkende på Hell Hotell er standene til de 13 kommunene. Der er står Terje Søviknes (Os) og Helge André Njåstad (Austevoll) skulder ved skulder og deler ut brosjyrer med skrytelister over alt de har utrettet.

— Den skrytelisten kan ikke være særlig lang, sier Arne Kalve Klepsvik, listetopp og ordførerkandidat for Austevoll Høyre.

Han og Høyre har tidligere samarbeidet med Frp, men etter forrige valg var det alliansen KrF, Frp og Sp som sikret flertall.

— Austevoll er i en alvorlig økonomisk situasjon, og det akkumulerte underskuddet har økt i løpet av denne perioden. Njåstad burde kuttet mer i utgiftene. Han virker mer opptatt av å bruke tiden på stunt, sier Klepsvik.

Han er blant annet kritisk til at ordføreren har brukt tid og penger på å kjøpe Marstein fyr.

Njåstad mener Høyre er sure fordi de ikke har makten i kommunen lenger, og peker på at Austevoll har gått med driftsoverskudd de siste to årene. Et vanskelig førsteår har gjort at det akkumulerte underskuddet har økt fra 35 til 45 millioner kroner siden han overtok som ordfører. Det gjør Austevoll til versting i Hordaland.

— Det tar tid å snu skuten, og vi har gjort mye for å spare penger. Men vi vil ikke gå på akkord med at innbyggerne skal ha et godt tilbud, sier Njåstad.

Marstein fyr-kjøpet har utløst 3,5 millioner kroner i støtte fra fylket, og Njåstad tror fyret kan bidra til arbeidsplasser og vekst i øykommunen.