I kveld kom pressemeldingen mange hadde ventet på. Hva skal fergene og hurtigbåtene i Sogn og Fjordane hete i fremtiden? Vi siterer:

  • "Det nye felles hovudprofiluttrykket for heile Nordvestlandske (NVL)-konsernet blir "Fjord1" pluss eit flaggelement"
  • "Namnet på morselskapet blir Fjord1 Nordvestlandske AS"
  • "Namna på dei to hovudselskapa Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane AS og Møre og Romsdal Fylkesbåtar as, med kortformene Fylkesbaatane og MRF, blir vidareført som selskapsnamn"
  • "Rederiflagga til Fylkesbaatane og MRF blir vidareført og i dagleg bruk på fartøye i dei to flåtane, saman med eit felles konsernflagg, jfr. siste delen av punkt 1 ovanfor"
  • "Skorsteinsmerka til Fylkesbaatane og MRF blir vidareført som dei er i dag"

Forvirret? Du er ikke den eneste. Bt.no måtte ringe til konsernsjef Olav Smørdal for å få klarhet i hva selskapet hans egentlig heter.

— Fjord én - nei, Fjord ein - det kommer an på hvilken dialekt man snakker. For meg er det naturlig å si én. Men det er tallordet en vi snakker om, ikke bestemt form entall, presiserer Smørdal, som hittil har vært konsernsjef i Nordvestlandske AS.

— På grunn av reglene til Brønnøysundregistrene kan ikke vi kvitte oss med Nordvestlandske-navnet. Rent formelt blir derfor navnet på morselskapet "Fjord1 Nordvestlandske AS", forklarer Smørdal til en noe omtåket journalist.

— Men hva vil det stå på billettene og på siden av fergene?

— Fjord1 blir det grafiske elementet, sammen med det nye fellesflagget. I tillegg vil selvsagt navnet på rederiet og rederiets flagg fremgå. Jeg kan ikke skjønne at dette er så vanskelig, sier Smørdal.

Konsernsjefen er oppgitt over NRK Møre og Romsdal som hevder at Nordvestlandske - unnskyld, Fjord1 - har ombestemt seg i navnesaken.

— Det er bare tull. Vi følger det programmet som lenge har vært vedtatt. Vi hadde håpet å kunne presentere hele den nye profilen samlet, men slik har det ikke gått. Vi er nokså overrasket over reaksjonene som har kommet, sier Smørdal.

NYTT NAVN: MF "Sognefjord" er nå en del av Fjord1 Nordvestlandske AS. Og Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane.