— Din jobb blir å spyle på den siden der, sier brannmann Ronny Ståløy, og peker mot mini-brannbilen.

Med en hånd på ordførerkjedet, bøyer ordfører Trude Drevland seg under rekkverket før hun trer inn en kurv som skal heises opp i luften.

Brannmann Ståløys trygge armer hjelper ordføreren «om bord», før han legger en brannslange i hendene hennes. Det er tid for dåp på brannstasjonen.

På bakken står en horde brannmenn, tydelig forventningsfulle. Jurymedlemmene Lotte Schønfelder og brannsjef Johnny Breivik følger ordføreren med øynene.

— Karene på stasjonen er spente nå. Vi har ikke røpet vinnernavnet for dem ennå, sier Breivik.

Jubel blant brannmennene

Drevland tar sikte med brannslangen, og fyrer av rett mot den lille plastbiten som skjuler den godt bevarte hemmeligheten.

— Woho! roper hun, med en arm hevet mot himmelen.

Litt etter litt kommer vinnernavnet til syne. De ansatte på brannstasjonen jubler i bakgrunnen. «Smiteren» er en suksess. Bilen som skal smite seg gjennom Bergens mange smitt og smau er offisielt døpt.

Bakgrunnen for den noe uvanlige seansen startet for en uke siden. Forrige mandag ble nemlig brannvesenets nyeste tilskudd satt i operativ drift, da bare omtalt som «fremskutt enhet».

Den smale brannbilen er spesialtilpasset for Bergen, og skal fungere som en tilrettelegger før tyngre skyts kommer frem til brennende boliger.

Over 300 forslag

Etter snorklippingen ble det utlyst en navnekonkurranse, og det ble raskt tydelig at bergenserne har et entusiastisk forhold til byens brannvesen. På et par dager fikk Bergens Tidende inn over 300 unike navneforslag via bt.no og Facebook.

Brannsjef Breivik er overveldet over responsen.

— Dette har virkelig gått over all forventning. Det er helt tydelig at bergenserne bryr seg om byen sin, sier han.

Lotte Schønfelder mener engasjementet er et resultat av Bergens mange bybranner gjennom historien.

— Byens borgere vet hvor skadelig bybranner kan være, spesielt i de områdene hvor vi har tett trehusbebyggelse. Bergenserne er glade i brannvesenet sitt, og mange setter nok pris på at de nå har skaffet seg et godt hjelpemiddel i de trange smauene, sier hun.

Folket ville ha «Kjuagutten»

Fredag offentliggjorde juryen de ti forslagene de likte best:

Smårollaren

Kjuagutten

Smiteren

Smauslukkeren

Smitten

Smidien

Brantaren

Småbrannaren

Knøsus

Finnemannen

Byens befolkning fikk samtidig muligheten til å stemme på sin favoritt på bt.no.

I løpet av helgen stemte 1342 personer, og 14 prosent mente — som juryen - at «Smiteren» var det beste navnet. Men det navnet bergenserne likte aller best var «Kjuagutten», som fikk hele 22 prosents oppslutning.

Juryen har imidlertid brukt sin eneveldige vetorett og banket igjennom «Smiteren».

Før den endelige avstemningen, fortalte ordfører Trude Drevland at hun har fått sine favoritter kvalitetssikret av kyndige erkebergensere.

— Jeg har prøvd å tenke så bergensk jeg kan, og fant til slutt frem de jeg likte best. Deretter sjekket jeg med de mest erkebergenske menneskene jeg kjenner i kommunen, og de ga gode tilbakemeldinger. Dette lover godt, sa Drevland før det siste jurymøtet.

Beskrivende og bergensk

Jurymedlem Lotte Schønfelder hadde egentlig en annen favoritt.

— Men jeg liker «Smiteren» veldig godt også. Det er akkurat passe bergensk, og navnet er veldig beskrivende, sier hun.

— Begrunnelsen for «Smiteren» er at det er både beskrivende, og et godt bergensk uttrykk, legger brannsjef Breivik til.

Jobben er gjort, minien har fått navn, og ordføreren får seg en ekstra svingom opp i luften før hun står med beina godt plantet nede på jorden igjen. Hun mener navnevalget er ypperlig.

— Dette er en liten bil som skal berge oss i trange gater. Det måtte bli «Smiteren»!

Hva synes du om navnet? Bruk kommentarfeltet.

OFFISIELT: Brannsjef Johnny Breivik er overveldet over responsen etter at det ble utlyst navnekonkurranse for den nye bilen. - Det er stas å jobbe i brannvesenet i dag, sier han.
VEGAR VALDE
FØRST UTE: Den lille brannbilen er en halvmeter smalere enn de øvrige bilene, og kan dermed komme seg raskt dit den skal. - Det er fortsatt viktig at byens befolkning husker på at vi må kunne komme oss frem med de større bilene, presiserer brannsjef Johnny Breivik.
VEGAR VALDE