Kalenderen har nådd september, det regner i Bergen og lavtrykkene står i kø hele uken. Det er blitt høst. Så hvordan var egentlig sommeren?

Storm-meteorolog Roar Inge Hansen har svaret — og dét er kanskje annerledes enn du trodde.

— Totalt sett er Vestlandet den delen av landet som kommer rimelig bra ut. Det er ikke så mye annet enn forventet, det er slik sommeren er her på Vestlandet. De østpå har større grunn til å klage, sier han, og setter i gang med å forklare hvorfor.

Oftere regn i Oslo

Oslo har nemlig hatt flere nedbørsdøgn enn Bergen i sommer. Hele to tredeler av oslosommeren har bydd på regn, mens det i Bergen «bare» gjelder drøye halvparten.

Et nedbørsdøgn vil si at det er målt minst 0,1 millimeter regn.

— Fra 1. juni til 31. august er det 92 døgn. Av dem fikk Oslo 60 dager med regn, mens Bergen fikk 49 dager. Normalen de siste ti årene er henholdsvis 46 og 55 døgn for de to byene, sier Hansen.

Også om vi ser på mengden nedbør totalt sett, kommer tigerstaden ille ut.

Sammenlignet med den offisielle normalen - snittet for sommermånedene i perioden 1961-1990 - har nedbørsmengden i Bergen vært 92 prosent av normalen (433 mot normalt 470 millimeter).

Tilsvarende tall for Bodø, Tromsø og Trondheim er henholdsvis 76, 85 og 86 prosent.

— I Oslo har det derimot regnet 145 prosent av normalt, sier Hansen.

Et gjennomsnittlig år regner det 235 millimeter i hovedstaden de tre sommermånedene, men i år endte totalen på 341 millimeter.

— Så Oslo har hatt en betydelig verre sommer enn normalt, sier meteorolog Hansen, og legger til at dette er sjette året på rad at oslosommeren ligger godt under normalnivået.

Varmeste dager i Bergen

Mest overraskende er det kanskje at Bergen slår Oslo på varme dager.

— Denne sommeren har det vært fire dager med minst 25 grader i Bergen, mot normalt ti. Men sammenlignet med andre steder i landet er ikke fire dager så ille. Oslo har bare hatt to dager hele sommeren, sier Hansen.

Heller ikke noen av de andre store byene - Stavanger, Trondheim, Tromsø, Kristiansand eller Bodø - har hatt så mye som fire dager, forteller han.

Selv om Bergen kommer greit ut i forhold til andre byer, er det ingen tvil om at sommeren har vært skral: 27 dager med minst 20 grader, mot normalt 38.

— Vi må tilbake til 2005 for å finne en dårligere sommer for bergensområdet, sier Hansen.

Trøsten får altså være at andre har hatt det verre.

REGN: I Oslo har det i snitt regnet to av tre dager hele sommeren.
SCANPIX