RUNE VALDERHAUG

— Vi reagerer sterkt på, og skjønner heller ikke at det skal være dyrere å kjøpe en barnebillett enn en voksenbillett mellom Bergen og Stavanger når Sander skal ut og fly. Dette fører til at vi må ut med mange tusen kroner ekstra i løpet av et år, sier Sanders stefar, Leif E. Hamrebø, til Bergens Tidende.

Han sier at det er blitt merkbart dyrere å kjøpe barnebilletter med SAS Braathens de siste månedene. Frem til i vår var det ikke noe problem å få tak i tur returbilletter til 6-700 kroner. Nå hevder Hamrebø at de tilsvarende barnebillettene kan koste opp mot 1500 kroner. Samtidig kan man på internett kjøpe voksenbillett på akkurat de samme flyavgangene til langt lavere pris.

Bra tilbud

— Vi reagerer når SAS Braathens uttaler at det er prisfest på flybilletter. Dette gjelder tydeligvis ikke for barn som reiser alene. Og her har vi jo en gruppe passasjerer det blir stadig flere av. Vi forstår rett og slett ikke at et lite barn må betale mer enn en voksen på akkurat samme fly, sier Hamrebø.

— Det er selvsagt veldig fint at flyselskapene har et tilbud for mindreårige barn som reiser alene for å besøke far eller mor på en annen kant av landet. Men jeg forstår ikke hvorfor vi må betale mer enn voksne, legger han til.

Flere reiser alene

Informasjonssjef Siv Meisingseth i SAS Braathens avviser at prisene på barnebillettene har steget etter at SAS og Braathens ble slått sammen. - Det er like priser på alle strekninger innenlands, sier hun.

En oversikt Bergens Tidende har gjort, bekrefter likevel at Sanders flybilletter er dyrere enn det en voksen kan kjøpe tilsvarende billett for. Vi har sjekket billettprisene for både for barn som reiser alene, og for voksenbilletter kjøpt på internett på de flyavgangene Sander skal reise på annenhver helg frem til slutten av november. Med ett unntak får vi opp prisforskjeller på opp mot 300 kroner i de voksnes favør.

Meisingseth mener imidlertid det er feil å sammenlikne voksenpris på internett med barneprisen over telefonsalg. SAS Braathens tillater nemlig ikke at foreldre kan bruke internett til å kjøpe billetter til sine små når de skal reise alene. Ifølge Meisingseth finnes det ingen statistikk over hvor mange barn som reiser alene med flyselskapet. Men slike barnereiser er økende - ikke minst på grunn av skilsmisseøkningen i samfunnet.

Avgiftene er årsaken

— Men hva er årsaken til at barnebillettene ofte blir dyrere?

— Vi tror hovedårsaken til prisforskjellen her er at man må kjøpe billetter over SAS Braathens telefonsalg for å sende et barn alene på flyet. Alle som benytter telefonsalg blir avkrevd et servicehonorar på 150 kroner, pluss 50 kroner hvis man eventuelt vil ha papirbillett. Årsaken til at man ikke kan kjøpe en slik billett på nettet, er barnets egen sikkerhet. Vi trenger en rekke opplysninger om barnet. I tillegg er det en maksimumsgrense for hvor mange barn som kan reise alene på flyene, og i hvert enkelt tilfelle må vi derfor søke om denne billetten. Dessuten er prisdifferansen mellom barn og voksne i ferd med å viskes ut, ettersom vi kun gir barnerabatt på selve flyprisen, ikke på avgifter og heller ikke på drivstofftilleggene, som ble innført i sommer. Det kan være med på å gi foreldrene inntrykk av at prisen på slike barnebilletter er blitt dyrere, sier Meisingseth.