Til tross for navnet, er Edward Myking en skikkelig tøffing. Han overlot passasjerer og pengevesken til seg selv og løp til for å hjelpe en kvinne ut av vinduet under brannen på Landås onsdag kveld.

Tilbake på jobb

I går var Edward tilbake på rute 90 mellom Sletten og Støbotn. BT treffer han på Sletten klokken 1905. Seks minutter senere åpner Edward bussdørene i Hagerups vei. Lukten av branntomt slår inn i bussen.

Dagen før stanset Edward på samme sted. En utenlands dame kom opp til bussdøren og spurte om han kunne ringe brannvesenet.

— Jeg tok med meg mobiltelefonen og lot bussen stå med passasjerene i. Da jeg så røyken velte ut kjellerdøren, ringte jeg brannvesenet sporenstreks og begynte å varsle beboerne, forteller Edward.

Reddet kvinne ut vinduet

Oppgangen var svart av røyk. Det ville vært livsfarlig å gå inn. I stedet ringte han på alle dørklokkene i huset. En kvinne i 30-årene kom i vinduet i første etasje.

— Da jeg fortalte henne om brannen i kjelleren sprang hun inn etter skoene sine. Jeg ga henne klar beskjed om ikke å gå ut i den røyklagte gangen. Hun kom tilbake og jeg og en til hjalp henne ut gjennom vinduet, sier Edward.

- Fantastisk innsats

Selv føler ikke Edward seg som noen helt. Men ved brannvakten i Bergen kan de ikke få skrytt nok av bussjåføren.

— Han var helt fantastisk. Uvurderlig innsats. All ære til han, er noen av lovordene underbrannmester Trond Jargren kommer med.

Han og Edward holdt linjen helt til de første brannbilene kom - det tok 4 minutter og 12 sekunder. Over telefonen ga Edward en oversikt over situasjonen og beskrev hvordan det knitret i treverk inne i huset. Han fulgte ordre og informerte beboere i annen etasje om at de ikke måtte gå ut i gangen.

— Da han sa at han hadde bussen full av passasjerer, rakk jeg ikke å si noe mer, før han sa at han ga blaffen i dem, forteller Jargren og kommer med enda flere superlativer om hverdagshelten bak rattet på rute 90.

- Liv og helse først

Da Edward kom tilbake på bussen ga han en enkel og klar melding til passasjerene over høyttaleranlegget.

— Jeg beklager at vi er litt sent ute, men liv og helse kommer foran bussruten.

Forsinkelsen var på hele fire minutter. Edward fullførte skiftet sitt i en uniform som stinket røyk.

Noen heltestatus ønsker han seg ikke og prøver å forklare at etter 27 år i yrket som bussjåfør, så er dette bare en av mange hendelser han er kommet ut for.

— Har du fått noen reaksjoner fra folk?

— To av passasjerene fra turen kom inn på bussen senere på kvelden. Begge mente det var bra at noen hadde reagert. Konen visste ingenting før Bergens Tidende ringte meg. På jobben er det heller ingen som vet noe. Det spørs hvordan det blir i morgen, etter at dette kommer i avisen, smiler 54-åringen.

HELTEN: Bussjåfør Edward Myking (54) var onsdagens helt på Landås. Han reddet en kvinne ut av den brennende boligblokken og fikk varslet flere beboere - alt dette mens passasjerene pent måtte vente i bussen.<p/>FOTO: GIDSKE STARK