— Jeg har valgt Per Inge Vannebo som politisk rådgiver, forteller kommende byråd for miljø og byutvikling, Lisbeth Iversen (KrF).

Iversen understreker at Vannebo er valgt på grunn av hans kvaliteter, ikke fordi han gikk arbeidsledig:

— Jeg har hatt et utrolig fint samarbeid i alle år med Per Inge. Han har alltid vært veldig engasjert innenfor byutvikling. Så er han veldig flink med tall. Dessuten har han erfaring fra byrådsarbeid.

Ante fred og ingen fare

For Vannebo betyr dette en positiv slutt på svært vanskelige 12 måneder. Mandag ettermiddag 30. oktober 2002 ble nemlig daværende kulturbyråd Per Inge Vannebo kalt inn til byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsens kontor. Vannebo ante fred og ingen fare.

— Jeg var totalt uforberedt på det som skulle komme. Jeg hadde hørt ymt om at byrådet måtte redusere i antall for å spare penger, men regnet med at Helen Fløisand måtte gå. Hun hadde tross at vervet som fylkesvaraordfører å vende tilbake til, forteller Vannebo til Bergens Tidende.

Men det var ikke den beskjeden Strøm-Erichsen hadde å gi. To dager tidligere, lørdag 28. oktober, møtte hun ordfører Kristian Helland og KrFs gruppeleder Trygve Birkeland på sitt kontor. Forut for møtet hadde Strøm-Erichsen diskutert med sine nærmeste medarbeidere hvem som måtte ut av byrådet. Hun hadde bestemt å redusere antallet byrådsmedlemmer med to for å markere at kuttene i kommunebudsjettet gjaldt alle, også politikerne. Det lå i kortene at en fra KrF og en fra Arbeiderpartiet måtte gå.

Mente Fløisand burde gå

— Jeg mente Fløisand burde ut av byrådet ut fra at hun kunne gå tilbake til posten som fylkesvaraordfører. Per Inge hadde sagt fra seg en ny jobb da han gikk inn i byrådet og ville gå ut i arbeidsledighet om han måtte gå av. Jeg mente Per Inge burde fortsette ut fra en hensiktsmessighetsbetraktning, og dette sa jeg også til Helland og Birkeland.

Men Helland og Birkeland ville det annerledes. De ønsket at Fløisand skulle fortsette. De ga ingen begrunnelse.

— Det er vanskelig i ettertid å huske hvordan ordene falt, men jeg sa fra helt tydelig at dette skulle være Kristelig Folkepartis valg og ikke mitt. Men jeg må innrømme at jeg var overrasket.

Hvorfor valgte KrF Fløisand og ikke Vannebo? Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen har gjort seg sine betraktninger.

— I ettertid har jeg tenkt at dette hadde sammenheng med situasjonen i fylkespolitikken.

Torill Selsvold Nyborg hadde overtatt Fløisands posisjon som fylkesvaraordfører. Dersom Fløisand vendte tilbake i fylkespolitikken, ville Nyborg måtte finne seg en langt mer anonym plass i fylkespolitikken. Det ville være ugunstig for KrF, som hadde planer om å plassere Nyborg på topp på fylkestingslisten.

Fremtidige verv viktigst

Og Fløisand skulle tilbake i bypolitikken. En drøy uke etter at Vannebo gikk ut av byrådet, foreslo nominasjonskomiteen i Bergen KrF Helen Fløisand på annenplass til kommunevalget, bak ordfører Kristian Helland.

KrF skulle satse på Fløisand, og da måtte Vannebo ofres. 15. januar, på nominasjonsmøtet til Bergen KrF, sprang bomben. Fløisand trakk seg fra listen. Da hadde Vannebo gått arbeidsledig i to og en halv måned på ventelønn.

Siden har Vannebo søkt på mange jobber, men arbeidsmarkedet for bedriftsøkonomer er tøft, og Vannebo har ikke fått seg ny jobb. Vannebo ønsker ikke å kritisere sine partifeller for det som skjedde.

— Jeg har vært opptatt av ikke å være bitter. Jeg har først og fremst vært opptatt av å gjøre det beste ut av situasjonen og få meg ny jobb.

Fredag 17. oktober ble Vannebo bønnhørt. Nå kan han på ny bli politiker på full tid.

COMEBACK: Per Inge Vannebo (KrF) er blitt politisk rådgiver for kommende byråd for miljø og byutvikling, Lisbeth Iversen, etter at han har gått arbeidsledig i over et år. <p/> ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ