I en væpnet aksjon sankthansaften i fjor ble Askøy-mannen (40) arrestert, siktet for å ha solgt to kilo amfetamin i 2000.

Denne narkotikaen skal 40-åringen ifølge Jarle Olsen ha mottatt av den nå drapstiltalte fotballspilleren (27).

De to kiloene amfetamin er helt sentrale i Olsens forklaring om hvorfor Øyvind Bjarte Madsen ble drept, men fotballspillerens forsvarere og 40-åringen selv mener Olsen har diktet opp narkosalget.

— Skulle vitne for ham

— Jeg ble truet med at Jarle Olsen skulle tyste på meg to kilo amfetamin, hvis jeg ikke fulgte Olsens instruksjon, forklarte 40-åringen i retten i går.

Jarle Olsen er dømt for å ha sendt Tor Helge Flaten for å ta Madsen. Nå hevder Olsen han først tilbød oppdraget til 40-åringen.

Askøyværingen selv hevder dette er oppspinn, og at Olsen via mellommenn ba ham lyve i avhør.

— N.N. [den tiltalte eks-dørvakten] ville jeg skulle vitne til Olsens fordel, og si at han hadde gitt meg i oppdrag å ta en smellejobb, sa 40-åringen i vitneboksen.

Da han nektet å gjøre dette, skal Olsen ha fortalt politiet at det var 40-åringen som mottok to kilo amfetamin som var kjøpt fra drapsofferet.

I et videofilmet politiavhør antyder imidlertid 40-åringen at Olsen hadde forsøkt å finne ut om han ville ta på seg et voldsoppdrag.

— For å si det sånn, han var på fisketur. Jeg tror jeg fikk sagt ganske raskt, her har du feil mann, forklarte 40-åringen i avhøret etter at han ble pågrepet i fjor.

Fikk tips av narkoman

På spørsmål fra de tiltaltes forsvarere benektet 40-åringen i retten i går å noensinne ha solgt amfetamin.

For å bevise at Olsens forklaring er troverdig, har statsadvokat Jarle Golten Smørdal stevnet lensmann Torgils Lutro og en narkoman fra Askøy som vitner.

I 2000 jobbet lensmannen med narkotikaetterforskning på Askøy. 5. juli mottok han et tips fra en kilde.

Politiinformanten, som tidligere hadde gitt Lutro troverdige tips, fortalte at den nå narkotikasiktede 40-åringen solgte store mengder amfetamin til kjøpere på Askøy.

Statsadvokat Smørdal avviser at politiet blåser en kilde.

— De som velger å gi informasjon til politiet blir aldri gitt noen løfter med hensyn til anonymitet. Selvfølgelig er det viktig for politiet å begrense eksponering av informanten, for å kunne benytte en slik metode. Likevel kan det være situasjoner hvor opplysningene er så viktige at det må gå først, sier Smørdal.

Angrep «tyster» med kniv

40-åringen ble i 2003 dømt for å ha kastet en batangakniv mot en person som noen år tidligere hadde kjøpt en bil av ham.

Ifølge tiltalen mot 40-åringen skal han ha kalt offeret «helvetes politityster» og truet med å drepe ham. Offeret møtte imidlertid ikke til rettssaken, og domstolen fant imidlertid ikke bevist at Askøy-mannen sa dette. Han ble likevel dømt for å ha truet mannen og kastet en kniv mot ham.

40-åringen er også dømt flere ganger for narkotikaforbrytelser, siste gang i 2001. Den mest alvorlige saken er fra 1996, da han ble dømt for å ha kjøpt nesten fire kilo hasj.

VIKTIG VITNE: Jarle Olsens troverdighet blir viktig når dommerne skal ta stilling til skyld for de to nye tiltalte i Åsane-saken.
SKEPSIS: Ledende politifolk er bekymret for at de får problemer med å rekruttere kilder dersom informanter blir identifisert i retten. Statsadvokat Jarle Golten Smørdal vil blåse en slik informant som bevis for at Jarle Olsen snakker sant.
Bergens Tidende