— Jeg er blitt litt nervøs, sier Liv Amalie Berntsen og smiler.

— Ja, det kom de siste 30 sekundene, svarer mamma Georgia White fra sidelinjen.

Langt mørkt hår henger nedover skuldrene til begge to. Men det varer ikke så lenge.

11. april klokken 10.00 blir mor og datter fullstendig kortklipte. Håret skal doneres til parykker for kreftsyke, samtidig som de holder en innsamlingsaksjon til inntekt for Kreftforeningen.

— Det var mamma sin idé. Hun sa jeg kunne få være med hvis jeg ville. Vi har allerede laget donasjonssider, både på norsk og engelsk, forteller Liv Amalie.

Kreftsyk mor

Ideen kom etter at Georgia opplevde hvor mye det betydde for en kreftsyk kollega å få parykk. Det skjedde allerede i fjor, men hun trengte litt tid til å bestemme seg for å la håret fare. Georgia måtte også forberede ektemannen på planene sine.

— Han var ikke utelukkende positiv for å si det sånn. Jeg har faktisk hatt langt hår i 20 år, sier hun.

Moren hennes har vært alvorlig kreftsyk i flere år. Også det har påvirket henne til å ta intiativ til innsamlingsaksjonen.

Prosjektet har ført til mange fine samtaler mellom mor og datter. I tillegg til kreftsaken ønsker de å sette fokus på utseendepress blant unge jenter. Det har 6. klassingen Liv Amalie klare meninger om. Hun har allerede fortalt om hva hun og moren planlegger å gjøre etter påske.

— Først reagerte de positivt og syntes det var tøft gjort, men så var det mange som lurte på om jeg ikke ville savne det lange håret, forteller 12-åringen.

- Ikke kjempeviktig med hår

I dag er det ingen av jentene i klassen hennes som har kort hår.

— Håret er bare en pynteting som holder ørene varme om vinteren. Det er ikke kjempeviktig, og det definerer ikke hvem jeg er, sier Liv Amalie.

Mamma Georgia er enig.

— Jeg liker ikke at håret skal definere hvem noen er, uansett om de er gutt eller jente, sier hun.

Å kjenne på følelsen av å skille seg ut er også noe de to har snakket om som en fin erfaring. Mor og datter uten hår er tross alt ikke særlig vanlig.

— Det er bra å oppleve hvordan det er å føle seg annerledes. Neste gang vi ser noen som skiller seg ut, vet vi kanskje litt mer om hvordan de har det, sier den reflekterte 6. klassingen.

Tospannet har allerede fått inn 750 pund og 5700 kroner til kreftsaken på gjennom sidene de har laget. Men det håper på mye mer.

— Jeg tror nok det er mange som venter med å gi penger til vi faktisk har klippet av oss håret, sier Georgia.