– Dette er ikke hverdagskost i rettssalen, sier 36-åringens forsvarer, advokat Fredrik Verling.

Paret i 50-årene satt og spiste på Burger King på Bystasjonen midt på dagen i mai. To-tre meter unna satt mannen ved et annet bord. Han var ruset på morfin. I tillegg hadde han en halv liter konjakk innabords.

– Skal knuse møblene deres

Ifølge dommen spurte 36-åringen ekteparet flere ganger om han kunne få låne 250 kroner. Han trengte pengene til en brukerdose heroin.

Dette avslo ekteparet. Da ble mannen aggressiv og truet med å følge etter dem hjem og knuse møblene deres. Da dette ikke hadde den ønskede virkning på ekteparet, truet han med å ta livet av en av dem. Han viste også frem en kniv han hadde i bukselinningen.

Men da en ansatt i Burger King kom bort, ga han seg og forsvant.

Senere ble han pågrepet av politiet og tiltalt for forsøk på grovt ran. Også kniv på offentlig sted og tyveri av blant annet Gimsøy sitronsyre (21,50), grillet kylling (40,00) og en flaske vodka er med i tiltalen.

36-åringen, som er domfelt 22 ganger tidligere, uttrykte anger og beklaget truslene overfor ekteparet i retten.

Parets livsfilosofi

Det var da ekteparet vitnet at de ga uttrykk for at de ikke ønsket at han skulle straffes for truslene.

Dette synes ikke dommerfullmektig Morten Stene var en særskilt god idé. Han viser til at det er de allmennpreventive hensyn som er dominerende ved straffeutmåling, og at den enkeltes syn ikke kan tillegges særlig vekt.

– Ønsket om ikke å straffe ham var en følge av parets livsfilosofi om å hjelpe andre. De oppfattet at denne mannen var i nød og at han ikke trengte straff men behandling, sier forsvarer Fredrik Verling.

Selv er han ikke helt på samme bane i dette spørsmålet.

– Jeg forstår tankegangen deres, men i slike saker er det også andre vurderinger som må tas hensyn til.

Bergen tingrett kom frem til at ni måneders fengsel ville være en passende straff for 36-åringen som ifølge dommen har brukt narkotika siden han var ca. 10 år.