Verdens største kjemikalietankrederi startet fredag kveld nedstengningen av selskapets store terminal i Rotterdam i Nederland. Årsaken er problemer med brannslukningsberedskapen.

— Vi fant ut at vi må stenge ned hele terminalen, gå over alt sammen, og starte den opp igjen når vi ser at det er ok. Vi må gjøre en sjekk så vi ikke får flere problemer, sier konsernsjef i Odfjell SE, Jan A. Hammer.

I august i fjor lakk 200 tonn av gassen butan ut fra anlegget, uten at det ble rapportert til miljømyndighetene. Siden har det bergensbaserte selskapet vært skyteskive for innbyggere, presse og politikere.

Dårlig vedlikehold

Det er usikkert når terminalen vil være tilbake i normal drift.

— Enkelte ting kan kreve store reparasjoner. Det kan gå både uker og måneder med redusert kapasitet, sier Hammer.

Odfjell kjøpte den 55 år gamle terminalen for 12 år siden. Hammer sier at problemene med terminalen har sin bakgrunn i to ting.

— Det første er at vedlikeholdet har vært forsømt, blant annet på brannslukningsberedskapen. Det andre går på hele kulturen rundt helse, miljø og sikkerhet, og utfordringer med holdningene til en del mennesker på terminalen. Folk er for slappe og følger ikke prosedyrene vi har for bruk av verneutstyr, sier Hammer.

Odfjell fant årsaken til feilene for rundt en uke siden som del av et inspeksjonsprogram selskapet er pålagt å følge.

Vil roe ned lokalsamfunnet

Selskapet beklager de negative konsekvensene stengningen måtte ha for kundene. I tillegg beklager Odfjell bekymringene de har forårsaket i lokalsamfunnet.

— Vi beklager det som ligger bak, og gjør det folk kanskje har forventet at vi skulle gjort for lenge siden.

— Hvorfor har dere ikke gjort dette før?

— Vi har ikke funnet det nødvendig tidligere. Nå gjør vi dette for å roe ned folk. Om det viser seg at det var nødvendig, får tiden vise, sier Hammer.

Odfjell har også terminaler i Østen, Midtøsten og Amerika. I juni kjøpte selskapet seg inn i en terminal i Antwerpen i Belgia.