Har 900 tonn olje om bordDan Odfjell: Aldri opplevd noe lignende Den voldsomme eksplosjonen skjedde utenfor Chincoteague Island i delstaten Virgina.

Talskvinne i den amerikanske kystvakten, Krys Hannum, forteller til bt.no at første melding om forliset kom ved midnattstider, norsk tid.

— De første mayday-signalene ble plukket opp av en fiskebåt i området, sier pressetalskvinnen.

Også to andre fiskebåter befant seg i nærheten. De har deltatt i leteaksjonen.

— Vi har ute et C130-fly (Hercules-fly, journ. anm.) med et sikkerhetsteam om bord. Sammen med patruljebåter, helikoptre og andre fly letes det både etter overlevende, samt spor etter miljøskader, sier Krys Hannum til bt.no.

Inferno

Ifølge kilder Virgina-avisen Richmond Times-Dispatch har snakket med, skal det ha brutt ut brann på dekk forut for eksplosjonen.

Da de første redningsmannskapene kom frem, sto den store bergenstankeren i full fyr og var på vei til å synke. Mannskapet var havnet i vannet.

Kritisk skadet

Skipet hadde et mannskap på 27, hvor 24 var filippinske og tre fra Hellas.

Ni av besetningen om bord er plukket opp av kystvakten. De ni ble funnet i en livredningsflåte, skriver nyhetsbyrået AP.

Tre av disse er nå konstatert døde. De seks andre ligger på sykehus, opplyser den amerikanske tv-kanalen CNN.

En av disse er kritisk skadet, to alvorlig - mens de tre siste skal være i relativt god form.

De seks behandles for kuldesjokk, og flere også for store brannskader.

Iskladt vann

For øyeblikket leter altså en rekke skip, fly og helikoptre etter mulige overlevende. Men håpet svinner. Redningsaksjonen beskrives som "meget vanskelig".

— Vannet er iskaldt, så dess lengre søket pågår, dess mindre er sjansene for å finne overlevende, sier Buddy Dye, talsmann for den amerikanske kystvakten, til CNN.

Når det lysner amerikansk tid, vil kystvakten ta stilling til om søket skal fortsette.

Drives av grekere

Kjemikalietankeren «Bow Mariner» var på vei fra New York til Houston i Texas med 11.000 tonn etanol om bord, da den kom i brann ved 80 kilometer utenfor kysten av delstaten Virginia.

Etanol er en teknisk sprit som blant annet brukes i framstilling av lakk og parfymer.

Odfjell beskriver lasten, 11.000 tonn med etanol, som lite giftig, og mener eksplosjonen ikke vil få store miljøkonsekvenser.

JOBBER I MØRKET: Brannmannskaper i sving på flyplassen i Ocean City.
AP/SCANPIX