• Arbeiderpartiet har hatt makten siden 1935, men de har ikke bygget landet. Derimot har de stått for en masseproduksjon av middelmådighet. Det sier Dan Odfjell (75).

Han står bak en bok mot Ap og de rødgrønne, som kom i dag.

— Den er et opprør fra Vestlandet, sier han.

Over 20 personer har skrevet til sammen 50 kapitler om den sosialdemokratiske staten, sett utenfra, særlig sett vestfra. Den pensjonerte bergensrederen blir omtalt som den rike onkelen i bakgrunnen.

— Det er ikke riktig, sier Odfjell til BT.

— Men det er riktig at jeg står bak prosjektet, jeg har ledet et spleiselag.

Selv har han skrevet flere artikler i boken, som heter «Makt, myter og media». Med undertittel: «Det er mye verre enn du tror».

Etter BT-kronikk

— Det var en ildsjel som kom til meg en gang i vår og sa vi burde utgi en bok, få samlet skribenter som er kritiske til Ap-regjeringens maktarroganse.

- Hvem var denne ildsjelen?

— Det vil jeg ikke si, jeg kjente han ikke da. Men han hadde lest den kronikken jeg hadde i BT den 16. mai i fjor, der jeg var strekt kritisk til AUF-leder Eskil Pedersens håndtering av 22. juli-hendelsene. Denne ildsjelen var ikke alene, jeg har fått utrolig mange positive reaksjoner på den kronikken, som det for øvrig tok meg seks måneder å få på trykk i BT. Da den kom, løsnet den et skred.

— Så ble det bok?

— Ja, det ble det. Og vi er svært kritiske til media, som vi mener en ensrettet og ofte sensurerer eller hindrer annerledes tenkende å komme på trykk.

- Du har også tatt med en kronikk i BT som du hevder ikke kom inn, men som vitterlig har stått på trykk i avisen?

— Ja, det er rett. Den kom etter at boken var ferdig, så det er litt kjedelig. Men den satt langt inne, og kom midt i agurktiden.

Utenforskapets opprør

Det er forfatter og siviløkonom Frode Fanebust som er redaktør for boken, som ble lansert på en godt besøkt pressekonferanse i Oslo mandag. Han har tidligere skrevet kritisk om norsk krigshistorie, norsk oljepolitikk og klimakonfliktene.

Han kaller antologien for utenforskapets opprør, der forfattere fra både venstresiden, sentrum og høyresiden bidrar. De fleste med utgangspunkt og ståsted på Vestlandet.

En av de sentrale er altså Dan Odfjell, som ikke legger noen imellom når han skal beskrive hensikten med boken:

— Norge er langt mer enn Oslo. det må være mulig å få til et system der beslutninger avgjøres lokalt, gjerne gjennom større kommuner. Og ikke som i dag da aktivitet drepes av overformynderi og byråkrati. Misnøyen brer seg, leger og lærere gjør opprør. Også Grete Knudsen var kritisk i sin bok «Basketak» om unnlatelsene og ansvarsfraskrivelsen i styringen av Norge, sier han.

— Vi må få slutt på den politiske skuespillerkunsten som dominerer nå, sier bokutgiver og skribent Dan Odfjell til BT.

Han mener landet bør styres av de beste hjernene, på tvers av politisk tilhørighet.