— Generelt vil jeg si at løypekulturen er ganske dårlig. Turgåerne er sløve og uoppmerksomme, og bryr seg ikke om de ødelegger sporene. Mange lar hundene gå løse også. Dette går ut over alle som er ute på ski, sier leder i Varegg, Owen Westergård.

I over to uker har snø og kulde sørget for skiføre i Bergen. Lysløpene er kjørt opp, og alt ligger til rette for at folk skal komme seg ut på tur. Det gjør de også, men til tross for snøen velger mange fremdeles å gå. Gjerne midt i sporet. Det får mange langrennsløpere til å bli mektig irritert.

Sjekk føret på Fløyen akkurat nå!

I Oslo får man gjerne en skistav over nakken, hvis man tråkker i sporet

- Skiløpere har førsteretten

  • Det er ikke ofte vi har gode skiforhold i Bergen. Når snøen først kommer og kommunen kjører opp løyper, synes jeg at skiløperne må få ha førsteretten i sporet. De som går til fots må kunne tilpasse seg dette, sier Westergård, som selv er en flittig bruker av den 5 kilometer lange lysløypen på Fløyen.

Han tror det er flere årsaker til den mangelende løypekulturen blant bergenserne.

— Det er neppe vond vilje, men det virker som om mange ikke tenker seg om. Dessuten er det ikke så mange som får tilbakemeldinger på at det de gjør er galt. I Oslo får man gjerne en skistav over nakken, hvis man tråkker i sporet, sier Westergård.

— Å gå i skisporet blir omtrent det samme som å kjøre bil i Fjellveien, og det ville nok bergenserne reagert på, legger han til.

Lite vant til snø

Selv om kommunen er raske til å kjøre opp spor, skorter det på å vedlikeholde løypene. Det mener Westergård kan være en medvirkende årsak til at mange tråkker uti.

— Desto finere sporene er, desto vanskeligere vil det være å ødelegge dem. Når sporene er slitte, skjer det motsatte, og folk har lavere terskel for å gå i sporet, sier han.

Idrettsklubben Viking har også mange aktive langrennsutøvere som liker seg på Fløyen. Leder Roger Gjelsvik tror at den manglende løypekulturen blant bergenserne rett og slett skyldes at erfaringen er for spinkel.

— Vi lider nok litt under at det har vært lite snø de siste årene og at folk er lite vant til skiføre. Respekten for det som heter oppkjørte spor kunne absolutt vært bedre, sier Gjelsvik.

Dropper Fløyen

På Fløyen er forholdene så vanskelige at langrennsløperne må legge treningsturene til andre steder når de skal ut på ski i helgene.

— Det er vanskelig å gå på ski når løypen er full av hunder og folk som tråkker i sporet. Dette merker vi godt når vi er ute på trening. Heldigvis finnes det andre lysløyper rundt Bergen der folk er mer vant til å være ute på ski. i helgene blir det ofte til at vi velger disse alternativene, sier Gjelsvik.

Løse hunder og løypetråkking klarer likevel ikke å ødelegge gleden over det fine skiføret som er i Bergen om dagen.

— Føret er fantastisk nå. Det hadde vært flott om de som går på beina hadde holdt seg unna, og hundene hadde vært i bånd. Men det er vanskelig å fokusere på alt negativt når forholdene er så fine som nå, understreker idrettslederen.

- Hold til høyre!

I Oslo er skiløperne langt mer vant til oppkjørte løyper og silkeføre. Men ifølge løypesjef i Skiforeningen Hege Blichfeldt Sheriff er det ikke alle som har fått med seg de grunnleggende reglene der heller.

— Egentlig er det snakk om grunnleggende skikk og bruk som å vise hensyn og ikke ødelegge for andre. Verken hunder eller fotgjengere i sporet er særlig populært, sier hun.

Reglene for skisporet er unektelig like på trafikkreglene; Det er høyrekjøring. Alle skal holde seg i sporet til høyre. Er du på tur sammen med noen, bør dere gå etter hverandre, eller være spesielt oppmerksomme når det kommer skiløpere midt i mot. Hunder som skal være med på tur, må holdes i bånd, og være trent til å gå foran eller bak skiløperen for ikke å sperre løypen.

— Min erfaring er at jo lenger en kommer bort fra de store utfartsstedene, desto hyggeligere blir folkene du møter, sier løypesjefen.

Mangler bergenserne løypekultur i skisporet? Diskuter saken under!

ETTERLYSER LØYPEKULTUR: Owen Westergård i Varegg liker dårlig at turgåere og hunder ødelegger skisporet. FOTO: Eirik Brekke