Barn i Lindås kommune må se langt etter nytt lesestoff i tiden som kommer. Bokbussen som kjører til elleve skoler og en god del barnehager i kommunen med bildebøker og barnelitteratur, har nemlig vært utsatt for hærverk.

Frykter alt er ødelagt

Mens bokbussen til Lindås folkeboksamling stod parkert på den kommunale parkeringsplassen bak Reklamehuset i Knarvik, har noen tatt seg inn i bussen og gått amok med brannslukkingsapparatet som var installert. Nå frykter biblioteksjef Marit Gro Berge at alle de to tusen bøkene må kasseres.

— Vi holder på å undersøke om det finnes firmaer som kan rense bøkene, men pulveret fra brannslukkingsapparatet er så fint at det legger seg overalt. Jeg frykter at alle bøkene er ødelagt, sier biblioteksjefen, som anslår en gjennomsnittspris på 200 kroner per bok.

Det vil si at bøker for 400.000 kroner har blitt ødelagt.

Ofte oppklart

Berge forteller at saken er politianmeldt, og hun håper at saken kan oppklares.

— Vi håper å få inn tips. Ofte viser det seg at vi får oppklart denne typen hærverk. Det er en del spor å gå etter inne i bussen, sier politibetjent Glenn Ulrik Våge til avisen Strilen, som først omtalte saken.

Bøkene blir trolig dekket gjennom bibliotekets forsikring, men det er likevel mye ekstraarbeid forbundet med å erstatte bøkene i bibliotekets katalog.

— Mange av disse bøkene er heller ikke å få kjøpt lenger, forteller Berge.

Bokbussen hadde pause i kjøringen i høstferien, og skal egentlig ut på runde igjen om to uker. Nå er det lite trolig at den klarer det så raskt, og dermed blir en god del barn veldig skuffet.

Politibetjent Glenn Våge undersøker skadene om bord i bokbussen. Rundt 2000 bøker kan være totalskadd.
Harald Rongevær, Strilen