For tre uker siden pågrep politiet ved Nedre Eiker lensmannskontor i Drammens-området tre menn da de losset av rundt 850 liter av stoffet GLB. Stoffet, som ble fraktet i 50 kilos metalltønner blir brukt til å produsere det populære, men svært farlige partydopet GHB.

Tirsdag denne uken gikk politiet til aksjon mot en 29 år gammel mann i Odda. Oddingen ble denne uken varetektsfengslet for fire uker med brev— og besøksforbud. Han ble senere transportert til Drammen hvor hovedtyngden av etterforskningen pågår.

— Mannen har vært i vårt søkelys en stund. Vi antar at han er en av hovedmennene bak smuglingen. Vi tror også han står bak produksjon av GHB i Odda. Vi har flere eksempler på forgiftning i forbindelse med dette stoffet her inne, sier lensmann i Odda, Øyvind Rosseland til BT.

Rekordbeslag

Politiet i Nedre Eiker har de siste ukene beslaglagt rundt 1000 liter i forbindelse med pågripelsen av de tre. Nå mener politiet at de har bevis for at mennene har smuglet over 2000 liter GHB.

Blandet med lutemiddelet Kaustik Soda ville de 2000 literne blitt til 6000 liter GLB. Dette utgjør 600.000 brukerdoser til en salgsverdi på rundt 60 millioner kroner.

Ifølge Drammens Tidende er dette det desidert største beslaget som er gjort her til lands. Det er trolig også det største beslaget i Europa. De fire mennene er siktet tredje ledd i straffelovens paragraf 162 - populært kalt «proffparagrafen» da den dreier seg om storsmugling. Blir de fire mennene dømt, risikerer de fengsel i inntil 21 år.

Tatt på fersken

Tollvesenet i Oslo fattet tidligere i år mistanke og tok kontakt med Nedre Eiker lensmannskontor.

— Vi fulgte lasten inn til Nedre Eiker og slo til mens stoffet ble losset på en gårdsplass. Der fant vi også mye GBL fra tidligere import, sier politiførstebetjent Torill Sorte ved Nedre Eiker lensmannskontor til Drammens Tidende.

Det gikk nesten tre uker før mannen i Odda ble pågrepet, og i mellomtiden hadde politiet i Odda registrert at det kom mer stoff til området.

— Vi etterforsker fremdeles saken, sier Odda-lensmannen til BT.