• Jeg synes det er flott og ganske stilig, sier lederen av Norges Miljøvernforbund.

— Jeg er lettet og takknemlig og det er en fin tilstand, sier Kurt Oddekalv og fortsetter. Jeg hadde egentlig roen i går. Jeg innrømmer at det har vært stress, men jeg så hele tiden at det gikk rette veien.

På overtid har Oddekalv betalt Sparebanken Vest 1,2 millioner kroner, for å unngå å misligholde lånet på «Miljødronningen». Oddekalv hadde egentlig frist fredag i forrige uke til å gjøre opp med banken. Sparebanken utsatte fristen til mandag. Det ble satt i gang en kronerullingsaksjon og i helgen sto Oddekalv på Torgallmenningen og tigget penger fra forbipasserende.

— Nå har vi betalt 1,2 millioner kroner til banken og så har vi 100.000 kroner til lønn. Det gir oss et lite pusterom til neste rentebetaling om tre måneder. men det er bare et pusterom, dette er den verste krisen jeg har opplevd i forbundet, sier Oddekalv.

— Ramlet inn 600.000

Oddekalv er delvis reddet av sine rike onkler igjen. Per Grieg sr. har betalt en halv million kroner, den siste betalingen som kommer fra den kanten. Trond Mohn sa til BT i forrige uke at han ville fortsette å støtte Oddekalv av idealistiske grunner. Mohn betaler NMF en halv million kroner i kvartalet, eller to millioner kroner årlig. I tillegg har han trådd til ekstraordinært ved mange av Oddekalvs økonomiske kriser. Om han har vært med i bildet nå, det vet ikke Oddekalv, hevder han.

— Jeg vet ikke hvem som har gitt alle pengene ennå. Vi har fått nok til å dekke rentene til banken og også litt til lønninger til folkene mine. Det har ramlet inn 600.000 kroner på en uke, det er ikke verst vel, spør Oddekalv.

Krisen ikke over

Men han vet at krisen ikke er over. Påfyll av penger nå, gikk til å stagge banken. Samme krav kommer igjen om tre måneder, om seks måneder, om ni måneder og så videre.

Lånet til 70-millioner katamaranen skal betjenes i mange år fremover. Uten særlige inntekter fra båten blir det definitivt tøft. 30 millioner kroner i lån skal betjenes over 15 år, men nå betales knapt nok renter.

— Vi klarer det. Vi venter på 4-500.000 kroner fra Statoil for bruk av båten. Det er ikke helt svart. Vi setter i gang selgere, nå må vi tjene penger selv. Jeg har ikke tenkt å begrave meg i depresjon, selv om jeg har vondt i magen hver dag, sier Oddekalv.

Åpner selskapslokaler

I tillegg til «Miljødronningen» har kemneren i Bergen utpanting på gang og de 16 ansatte i NMF har også gått uten lønn i lang tid. Ifølge Oddekalv har kemneren utsatt et krav på vel 200.000 kroner i tre uker.

— Vi driver og samler inn penger til den biten også. Det er også en post vi skal kvitte oss med. Men heldigvis kommer det fremdeles inn en del penger.

Mandag sto Oddekalv og Miljøvernforbundet igjen på Torgallmenningen for å samle inn mer penger og verve nye medlemmer.

— Jo flere medlemmer vi få, jo sterkere blir økonomien, sier han.

Hva gjør dere for ikke å havne i samme situasjon igjen?

— Vi skal ha en totalgjennomgang av hele bedriften og vi vil også åpne selskapslokaler i Ludeboden slik at folk kan leie lokalene, sier han.