Mandag og tirsdag fløt det hvitt boreslam i Steinvikbekken, som renner ut i Nordåsen i Bergen. Nå har Norges Miljøvernforbund anmeldt Bybanen Utvikling og Veidekke for utslipp i området som er gyteplass for sjøørret.

Slammet fra boringen av tunnelinnslaget like i nærheten blir pumpet ut i bekken.

«Et grovt brudd»

Veidekke vant kontrakten om å bygge ut Bybanen til Sandsli, en avtale verdt 634 millioner. Arbeidet skal være ferdig i oktober 2015.

Men nok en gang har de fått Kurt Oddekalv på nakken. Også i september ble de ansvarlige for Bybanens tredje trinn anmeldt for ulovlige utslipp et annet sted i nærheten.I den nye anmeldelsen kaller han saken «et grovt brudd på utslippstillatelsen».

— De har ødelagt en gyteplass, et av de få stedene som fortsatt finnes i Bergen. Bybanen tar ingen hensyn. De vil drepe alt liv der får lov til å herje. Hele elven er gråbrun, det ser forjævlig ut, sier Oddekalv.

Reddet i høst

Senest i fjor høst gjennomførte Grønn Etat i Bergen kommune en redningsaksjon for ørreten i bekken sammen med lokale sportsfiskere.

REFSER BYBANEN: Kurt Oddekalv
Arkiv

Sjøørreten i bergensområdet er ifølge Oddekalv under stort press, og verdien av slike små gytevassdrag er svært verdifulle.Sjøørret er en stedegen art som er svært avhengig av nærområdet i og rundt vassdraget den hører til.

Miljøvernforbundet påpeker også i anmeldelsen at «steinstøv av den typen det er snakk om i dette tilfellet har i disse mengdene dramatiske effekter på det akvatiske miljø, hvor det i ytterste konsekvens kveler alt liv som puster med gjeller».

Legger seg flat

Prosjektdirektør Roger Skogli i Bybanen Utvikling beklager utslippet.

— Det er riktig at det kom noe slam. Det var selvsagt uforvarende og vi hadde ingen intensjon om å gjøre det, sier Skogli.

To ganger er vel minst en gang for mye?

— Det skal ikke skje. Det øyeblikkelige tiltaket er at vi har stoppet lekkasjen. Forrige gang ble det løst i samarbeid med grunneiere og fagmyndigheter. Jeg tror vi skal få kontroll. Vi skal se på det sammen med entreprenøren og finne tiltak, sier Roger Skogli.

Kommunikasjonssjef Helge Dieset i Veidekke sier at saken er «jækla kjedelig».

MISFARGET: Slik så det ut i Steinvikbekken tirsdag.
TORSTEIN HALSTENSEN

— Men vi vil tilbakevise det som står i anmeldelsen, at vi valgte å pumpe boreslammet direkte i elven. Saken er at det var ekstremt mye nedbør mandag. Det ble en oversvømmelse. Vi fikk stoppet det umiddelbart, sier Dieset.Han legger til at Veidekke at satt i verk tiltak for å hindre at det samme skjer igjen.

— Nå er dette en politianmeldelse, og vi skal samarbeide med politiet, så får vi sehva som kommer ut av det, sier kommunikasjonssjefen.

Fant bare småfisk

En BT-tipser på Sandsli sier at «helt uakseptabelt at dette foregår i dette lokalmiljøet».

«Den enorme aktiviteten som nå har tiltatt i forbindelse med bybaneutbyggingen er ikke bare til det beste nå i utbyggingsfasen. Bekker, vann og elver bærer preg av dette nå», skriver mannen.

En annen beboer, Torstein Halstensen, sier at kommunen og frivillige gjennomsøkte elven etter utslippet. De fant totalt 35 levende ørreter, men alle var små.

— Det ble ikke funnet stor fisk, men det kan være en tilfeldighet, sier Halstensen.

Han leverte også innspill til høringen om utbyggingen.

— Jeg har brukt mye tid på å ta vare på fiskebestander. Vi mente de ikke kunne ha kontroll og fikk rett, sier Halstensen.

Han er også bekymret for planene om å dumpe sprengstein fra Osveien i Nordåsen. E39 fra Bergen til Os vil utløse 2,5 millioner kubikkmeter stein. Over halvparten blir til overs.

Diskuter saken under:

SJEKKET SKADENE: Kommunen og frivillige gikk gjennom elven med elektroapparat tirsdag. De fant ingen større fisk.
REIDAR STAALESEN