Miljøvernforbundets flaggskip fortøyde rundt klokken ett i Kristiansund etter å ha blitt slept det siste stykket.

Fartøyet var på vei for å leies ut som hotellskip for 20 arbeidere i oljebransjen, da det mistet styringen ved Atlanterhavsveien, like nord for Hustadvika, i dag tidlig.

— Vi fikk feil på en styremaskin, sier Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv til bt.no. Han måtte få hjelp fra Redningsselskapet i dag tidlig, skriver avisen Tidens Krav.

Redningsskøyte rykket ut

Meldingen var at fartøyet hadde fått motorstopp i en av to motorer, og ba om assistanse fra redningsselskapet. Redningsskøyta «Erik Bye» rykket ut.

Fiskebåten «Christina» kom også bort til havaristen for å bistå.

Det var ikke noe fare for at miljøbåten skulle drive på skjær.

— Dette var kjedelig, og det blir ikke noen fin måte å komme til Kristiansund på, sa Kurt Oddekalv fra «Miljødronningen».

Oddekalv er leder i Norges Miljøvernforbund. Han forteller at båten nettopp er klasset (en omfattende inspeksjon), og alt skulle være i orden.

— Maskinene går, men de leverer ikke strøm til propellene, så vi har ikke styring. Derfor må vi ha hjelp, sier Oddekalv til avisen.

Leier ut til oljebransjen

«Mijødronningen» er leid ut som hotellskip til arbeidere som skal drive vedlikehold og reparasjoner på et offshorefarty som er inne til klassifikasjon. Klassifikasjon er en omfattende obligatorisk inspeksjon.

Prislappen for å bygge og utruste fartøyet for fem år siden var rundt 50 millioner kroner.

— Dette er et vendepunkt for «Dronningen» og oss. Nå kan vi fortsette å betale ned gjeld, samtidig som det gir oss forhåpninger om fremtidige inntektsmuligheter, sa Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernforbund til Bergens Tidende i går.

Han har ikke dårlig samvittighet for å leie ut til oljebransjen.

— Jeg føler ikke at jeg leier ut til oljebransjen, jeg føler at vi leier ut til et skip som skal inn til klassing, sier Oddekalv.

2011-regnskapet for Norges Miljøvernforbund er klart først i disse dager. Det viser et driftsresultat på vel 700.000 kroner, mot minus 8000 kroner året før.

Posten kontingenter og gaver økte med tre millioner kroner, til 9,3 millioner.

— Når det gjelder "Miljødronningen så er det viktig å få henne i drift. Jeg tror at oppdraget vi nå har fått i Kristiansund kan gi oss mer å spille på - både når det gjelder økt inntjening og redusert gjeld i fremtiden, sier Kurt Oddekalv.

Han opplyser at jobben har en verdi på 2,5 millioner kroner.

FEST: «Miljødronningen» har blitt et millionsluk for Norges Miljøvernforbund. Ved dåpen i 2008 var optimismen stor.
ørjan deisz