— Når så mange dør av kreft innenfor et så lite område, har kommunen en plikt til å gå dette etter i sømmene. Hvis ikke skal jeg lage en masse bråk, sier Oddekalv. I går var han på Stord for å utfordre kommuneledelsen, for å prate med folk i boligstrøket der 29 personer har mistet livet av kreft de siste 20 årene - og for å foreta målinger i nabolaget.

— Se her. Fullt utslag, konstaterer Oddekalv der han står under en strømmast og måler elektromagnestiske spenninger.

- Aldri borti noe lignende

— Husene i området ser ut til å være bygget på 70-tallet alle sammen. Fins det byggtekniske årsaker til at kreften rammer Skotaberg? er neste innspill. Før den munnrappe miljøvernlederen stiller seg selv, fremmøtte pressefolk og beboere på høyden over Leirvik sentrum spørsmål om geologiske forhold, radon og asbest i vannsystemet. Kurt'en er i sitt ess, banner høyfrekvent og prater som en foss, samtidig er han genuint opptatt av «gåten Skotaberg».

— Jeg har aldri vært borti noe lignende. En bred epidemisk undersøkelse er en nødvendighet. For det er trolig et sett av årsaker til elendigheten, poengterer Oddekalv. Før han, uten å nøle, hevder at Aker Stord har mangt et svin på skogen.

— Store industriarbeidsplasser er fulle av dritt. Jeg er ikke i tvil om at en del av krefttilfellene stammer fra verftet, fra arbeid med giftige stoffer.

Glad Oddekalv bryr seg

Magny Huseth, damen som slo alarm om alle krefttilfellene på Skotaberg, er glad for at lederen i Norges Miljøvernforbund bryr seg.

— Vi setter stor pris på at Oddekalv har tatt turen. Det er en slags trygghet for oss at han tar tak i dette, sier hun.

Etter rundturen på Skotaberg dro Oddekalv i går ettermiddag ned til kommuneledelsen på rådhuset for å lese dem teksten.

— Jeg krever en bred epidemisk undersøkelse, gjentok han der. Med ordfører Magne Rommetveit, kommunalsjef Knut J. Gram og miljøvernkonsulent Oscar Ingebrigtsen rundt «forhandlingsbordet». Der ønsker ikke Oddekalv at kommunelege Lars Helge Sørheim skal sitte.

— Kommuneleger er bedriftsbeskyttere og uegnet til å finne sannheten i slike sammenhenger, mener miljøforkjemperen.

— Det er jeg ikke enig i. Også vi er opptatt av denne saken og vil sette i gang undersøkelser med det første. I hvor stort omfang, kan jeg ikke svare på ennå, kommenterer miljøvernkonsulent Oscar Ingebrigtsen.

ENGASJERT: Kurt Oddekalv har engasjert seg i kreftgåten på Skotaberg, og det er talskvinne for beboerne, Magny Huseth, glad for. Til venstre miljøvernkonsulent i Stord kommune, Oscar Ingebrigtsen.<p/>FOTO: TROND SANDVIK