• Over mitt lik, svarer miljøverneren.

Mandag fikk Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundet et brev fra Namsfogden der det gikk frem at Fjellstrand ønsker pant i båten Miljødronningen.

— Nå skal de ta i beslag i Miljødronningen fordi de håper at vi skal gå på ræv før rettssaken mot dem skal opp i lagmannsretten, sier Kurt Oddekalv.

Tapte i tingretten

I desember i fjor tapte Kurt Oddekalv og Miljøvernforbundet i Bergen tingrett mot Fjellstrand AS og måtte betale 7,9 millioner kroner pluss saksomkostninger.

Miljøvernforbundet og Fjellstrand AS var uenige om en leieavtale som ble inngått i 2008. Miljødronningen AS, som er eid av Norges Miljøvernforbund, skulle leie en miniubåt av Fjellstrand AS for 4200 kroner dagen. Men det gikk ikke lang tid før Miljøvernforbundet fikk problemer med å betale leien.

I retten krevde Fjellstrand 5,6 millioner kroner for ubetalt leie, 700.000 i forsinkelsesrenter, 1,5 millioner i fremtidig leie. Tillagt saksomkostninger nærmer summen seg ni millioner kroner som Miljødronningen AS ble pålagt å betale.

— Dommen var full av hull og er direkte selvmotsigende. De ser bort fra en Høysterett-dom og sjøloven. Jeg føler meg krenket, sa Kurt Oddekalv til bt.no da.

Et kjernepunkt i rettssaken var en påstand fra Oddekalv om at det i fjor ble inngått en kjøpsavtale: Miljødronningen overtok eiendomsretten, for en sluttsum på 4,2 millioner, sa han.

— Vi har også allerede betalt 2,2 millioner kroner av den opprinnelige summen, sier han.

Oddekalv hadde imidlertid ingen avtale signert av Fjellstrand å slå i bordet med, og Fjellstrand bestred også at det fantes en slik kjøpsavtale.

Bergen tingrett slo dermed fast at leieavtalen fra 2008 fortsatt gjelder.

- Over mitt lik

Oddekalv sparer ikke på kruttet og er lite fornøyd med måten Fjellstrand går frem på.

— Fy faen for noen gribber. Dette er bare et forsøk på å slå oss konkurs. Jeg håper virkelig at jeg får sjansen til å slå tilbake, og jeg forventer å vinne saken i lagmannsretten.

Fjellstrand krever 10,7 millioner kroner for en båt som har anslått verdi på 3,2 millioner, ifølge Oddekalv.

— De kan bare glemme å få Milødronningen. Det bli over mitt lik, sier han.

Når saken kommer opp i Gulating lagmannsrett, vet han ikke.

— Det er synd at pengene som skulle gått til miljøarbeid, nå må brukes på advokat i stedet.

Fjellstrand bekrefter ønsket

Den 22. november stilte Namsmannen med to personer, 16 personer fra Fjellstrand og syv politifolk for å ta beslag i Miljødronningen. De endte opp med at de blant annet tok med seg miniubåten.

— Nå vil de altså også ta fra oss Miljødronningen, sier Oddekalv.

Fjellstrands advokat, Christian Hausvik, bekrefter at Fjellstrand ønsker pant i Miljødronningen.

— Jeg har ingen ytterligerer kommentar og vi velger å ikke føre saken i media. Det jeg kan si er at det medfører riktighet at vi har søkt om pant i båten, sier Hausvik til bt.no.

Miljøvernforbundet må betale over 8,6 millioner kroner innen 16. april.