• En sorgens dag, sier Kurt Oddekalv om dagens opptrinn. - Vi har vært veldig tålmodige, svarer motparten.

Et stort medieoppbud og sinte miljødemonstranter flokket seg rundt kontorene til Norges Miljøvernforbund i Skuteviksboder 24 tirsdag, der politiet og namsfogden var i åpenlys krangel med Kurt Oddekalv.

— De plyndrer oss for alt vi er verdt. Mange av de tingene de skal ha, har jeg betalt for selv, sier Oddekalv til bt.no.

Årsaken til opptrinnt er at namsfogden har fått en kjennelse til å ta tilbake noe som ikke er betalt. Det opplyser politiets innsatsleder Gustav Landro.

— Et digert tap for miljøet. Dette er en sorgens dag, sier Oddekalv.

Politiet opplyser at de er på stedet for å hindre ordensforstyrrelser under effektuering av vedtaket fra Namsfogden. De fikk melding om oppdraget klokken 11.30.

- Ubetalte regninger

— Det er snakk om en namssak mot Miljøvernforbundet, som ikke har gjort opp for noen regninger. Det er spesialister på plass for å demontere en ubåt fra «Miljødronningen». De har med kjennelse fra namsmannen, sier Hans-Eirik Thue, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

TAPTE I RETTEN: En avgjørelse i Gulating lagmannsrett er foranledningen til dagens aksjon mot Miljøvernforbundet.
ROAR CHRISTIANSEN

Etter det bt.no forstår, skal både en miniubåt og en vaier som er tilknyttet Oddekalvs katamaran «Miljødronningen» være blant tingene som skal inndras. Det er miniubåten, som Oddekalv har leid for 165.000 kroner i måneden, som skal være misligholdt.

— Det er bare miniubåten de skal ha. Alt det andre er mine ting som jeg har betalt for med mine egne midler. , sier Oddekalv, som reagerer på at han ikke er blitt varslet.

— Det er over ett år siden jeg ble varslet av namsmannen om at de skulle innkreve løsøre. Det har vært flere rettsaker siden den tid. De tar ting som ikke er deres, sier Oddekalv til bt.no.

Tapte i lagmannsretten

Oddekalv og Miljødronningen har leid miniubåten av Fjellstrand AS, og i februar i fjor begjærte Fjellstrand miniubåten utlevert. Oddekalv klaget, og vant frem i Bergen tingrett, men for en knapp måned siden tapte han ankesaken i Gulating lagmannsrett. Det er trolig foranledningen til at namsmannen gikk til aksjon tirsdag.

— Jeg får ikke engang finne frem papirene som beviser hva som er mitt. Nå begår namsmannen et overtramp. Hele båten blir ramponert, sier en rasende Oddekalv.

Oddekalv forteller at det er berammet nok en rettssak om forholdet om ti dager. Han ønsket å kjøpe båten for rundt fire millioner kroner for å komme ut av leieavtalen, og sier han solgte huset sitt i Marken for å ta opp lån.

RASENDE: - Namsmannen gjør noe ulovlig, sier Kurt Oddekalv.
ROAR CHRISTIANSEN

— Men før jeg hadde samlet sammen pengene for å kjøpe ut miniubåten var beløpet for båten steget fra 4,2 millioner til 7,5 millioner. Det er dette det handler om i retten, som er berammet om under to uker, sier Oddekalv.

- Vi måtte handle

Sveinung Vestbø fra Miljøvernforbundets motpart, Fjellstrand AS sier til bt.no at de kan dokumentere at alt som er blitt demontert fra «Miljødronningen» er gjort rettmessig.

— Vi har vært veldig tålmodige og samarbeidsvillige med Oddekalv og Miljøvernforbundet. Det dere fikk se i dag var et resultat av at vi til slutt måtte handle, sier Vestbø.

Utstyret som nå er blitt fjernet fra «Miljødronningen» er mer enn bare miniubåten. I forhold til den signerete leasingavtalen skylder Oddekalv dem over fem millioner kroner, ifølge Vestbø.

— Miniubåten var bare en del av alt utstyret som ble leaset fra oss til dem. Det er synd at et langt samarbeid skal ende på denne måten. Det er rett og slett trist, sier han.

Vestbø forstår at Oddekalv er opprørt i dag.

— Men at han blir sint på en av de største sponsorene han har hatt, det fatter jeg bare ikke. I mine øyne kan han være så sint han bare vil, på hvem som helst, sier han.

FJERNER UTSTYR: Ifølge Fjellstrand AS skylder Oddekalv dem over fem millioner kroner.
ROAR CHRISTIANSEN

— Hektisk og stressende

Fungere fogd, Anita Stenvik, sier til bt.no i 14.30-tiden at de fortsatt er på plass ved kontorene til Norges Miljøvernforbund.

— Vi er der ute på bakgrunn av en kjennelse fra Gulating lagmannsrett, som sier at vi skal gjennomføre denne tilbakeleveringen, som gjelder en slags miniubåt. Vi gjennomfører saken, såfremt det ikke dukker opp nye momenter, sier Stenvik.

Hun har ikke selv vært på stedet, men har snakket med namsfogdens utsendte.

— De sier at det er hektisk og litt stressende, mye som skjer, men at de takler det veldig bra.

- Oddekalv mener dere plyndrer og begår overtramp?

— Vi forholder oss til kjennelsen fra Gulating lagmannsrett, og handler ut fra den ved hjelp av tvangsfullbyrdelsesloven. Det er det vi forholder oss til, sier Stenvik.

Var konkurstruet i fjor

Oddekalv sier til bt.no at han mistenker oppdrettsnæringen for å ha en finger med i spillet.

— Det kommer til å ta åresvis å få alt tilbake på båten, og dermed kan vi ikke komme oss ut for å dokumentere hva som foregår. Dette er sabotasje og en trist dag for miljøet, sier han.

Det er ikke første gang Miljøvernforbundet er i økonomiske problemer. Høsten 2010 var forbundet «helt ute å kjøre», ifølge Oddekalv selv. Da trengte han 1.5 millioner kroner for å unngå å misligholde lånet på «Miljødronningen». En konkurstruet Oddekalv satte i gang kronerulling, og unngikk konkurs på overtid.

— Dette er den verste krisen jeg har opplevd i forbundet, sa Oddekalv da.

SKAL FJERNES: Denne vaieren og en miniubåt er blant eiendelene som skal inndras.
CAMILLA AHAMATH
PASSER PÅ: Politi på stedet opplyser at de skal «se til at alt går riktig for seg».
CAMILLA AHAMATH