Oddekalv leverte anmeldelsen av oppdrettsselskapet Sjøtroll til Hordaland politidistrikt i dag. Han hevder at minst 70.000 oppdrettslaks har rømt og antyder at dette er en svært mistenkelig rømning.

— Det er høyst mistenkelig at det skjer en rømning på en stille og solfylt dag. Det stinker av denne saken, vi mener rømningen er arrangert, for å unngå å tape penger på syk fisk, sier Oddekalv.

- Alvorlig

Han mener at rømningen i seg selv er alvorlig, men at saken blir langt mer alvorlig av at fisken er infisert med den dødelige fiskesykdommen Pancreas Disease (PD).

— Det kan føre til smitte på villaksen og påføre villaksstammene et alvorlig tilbakeslag, sier Oddekalv.

I anmeldelsen krever han at politiet starter etterforskning av Sjøtroll for grov forsikringssvindel. Han vil ha en bot på 100 kroner pr. rømt fisk, altså over syv millioner kroner.

Bekrefter rømning

Administrerende direktør Hans Jørgen Runshaug i Sjøtroll bekrefter rømningen.

— Det er dessverre korrekt at minst 70.000 laks har rømt. Vi holder akkurat nå på å undersøke årsaken i samarbeid med myndigheter og politi. Dette skal bare ikke skje. Det skjedde lørdags morgen og trolig i forbindelse med en arbeidsoperasjon på anlegget. Vi skulle flytte fisk i forbindelse med slakting. Det kan ha skjedd en skade på noten i den forbindelse, sier Runshaug.

Han understreker at rutinene ble fulgt til punkt og prikke, varsling, skadebegrensning og gjenfangst. Dykkere ble sendt ned og noten ble reparert.

— Fisken har vært syk, men dette er den fisken som overlevde. Den er ikke smittet, og det har heller ingen betydning i denne sammenheng, sier Runshaug som avviser påstander om at dette er gjort med vilje.

— Dette er et beklagelig uhell som ikke skal skje, sier han til bt.no.

Kommentarer? Vennligst bruk feltet under!