Bla i bilder fra hendelsen øverst

Mads Erichsen, nå 16 år, og et titalls andre forventningsfulle tenåringer er klar for en sen fredagskveld i Arna Misjonsmenighet på Hølbekken.

— Har vi en helt her? Det visste jeg ikke. Så spennende. Jeg må få intervjue deg på scenen etterpå, sier ungdomspastor Ole Petter Livden.

CARNEGIES HELTEFOND: Slik ser medaljen som Mads Erichsen vil få på mandag, ut.

— Ja, han reddet livet til Odd Erik, sier Bodil Havneraas.

Får heltemedalje av ordføreren

Det er den norske staten enig i. Mandag får Mads Erichsen medalje av Bergens-ordfører Trude Drevland. Carnegie Heltefond for Norge, som sorterer under Nærings- og handelsdepartementet, mener han berget tre år yngre Odd Erik Havneraas uten tanke på sitt eget liv.

Begge er med aktivitetsgruppen Teenz i Frelsesarmeens musikkorps Ladegården, og har møtt hverandre flere ganger etter hendelsen under sommeravslutningen i Tennebekktjørna i Nipedalen i juni.

— Det er litt rart når vi sees, sier begge.

Hadde aldri fått lov

Odd Erik Havneraas smiler sjenert når han ser sin helt. Han er født med et halvt hjerte og har pacemaker. Han har vært gjennom flere store operasjoner, men har et ønske: Å være som andre gutter.

Legen nekter ham å spille fotball, og mamma og pappa som ikke var til stede akkurat da han hoppet i vannet med lånt badebukse, sier de aldri ville tillatt at han svømme ut på 15 meters dybde. Han har hatt svømming på skolen, men moren beskriver ham som en nybegynner.

Hypoplastisk venstre hjertesyndrom er en svært alvorlig medfødt hjertesykdom der venstre hjertehalvdel er underutviklet, og dødeligheten blant barn med lidelsen er høy.

BADET OG KOSTE SEG: Dette bildet er tatt få minutter før hendelsen.
HELGE NELSON

— Jeg visste ingenting. Plutselig så jeg at han satt på stranden. Han var på blå på leppen og i sjokk. Han var veldig redd, sier storesøster Cecilie (16).Hun er med i en fotografgruppe i korpset som tilfeldigvis fikk tatt bilder av hendelsen. Da hun gikk gjennom bildene etterpå, så hun et bilde av broren og Mads Erichsen. Det er bildet du ser øverst i saken.

Kraftig økning

I fjor var det en kraftig økning antall drukningsulykker med fatal utgang i Norge. 119 mennesker mistet livet. Det er nesten en dobling fra året før da 61 druknet.

Odd Erik Havneraas var sekunder og en rask inngripen fra å bli en del av statistikken.

Halvveis til en brygge i tjernet der Mads og en kamerat satt, kjenner Odd Erik at han ikke klarer å nå frem. Dette er noe helt annet enn å bade i et basseng. Det er kaldt, det er mye vind og ikke minst skjer det noe under 12-åringen.

Jeg fikk skikkelig panikk. Hva skal jeg gjøre nå? Jeg ropte på hjelp. Jeg gikk under og tenkte at jeg kom til å dø

— En sterk strøm dro meg utover. Jeg gikk under. Jeg var litt under vannet og litt over. Jeg fikk skikkelig panikk. Hva skal jeg gjøre nå? Jeg ropte på hjelp. Jeg gikk under og tenkte at jeg kom til å dø. Jeg hadde gitt opp.

Så kjenner han en hånd under seg. Selv om det var flere voksne like ved på land, er det bare Mads Erichsen som forstår alvoret.

Ifølge en amerikansk undersøkelse, skjer halvparten av drukningsulykker med barn bare 20 meter fra foreldre eller andre voksne.

Odd Erik Havneraas møtte sin redningsmann i Arna misjonsmenighet fredag kveld. - Det er litt rart når vi møtes, sier begge.
SILJE KATRINE ROBINSON

Hadde tatt livredningskursVed et utrolig sammentreff er ikke 15-åringen bare svært svømmedyktig, men han har også tatt flere livredningskurs. Han kaster seg i vannet og dykker.

Carnegie Heltefonds formål «er å påskjønne heltegjerninger utført i Norge og hvor vedkommende redningsutøver frivillig og med risiko eller fare for eget liv redder andre. I særlig grad er det viktig å fremheve de lokale og uselviske helter som gode eksempler for andre», heter det i statuttene.

— Mads handlet resolutt på intuisjon. Han er barsk og tøff. En kjekk gutt som han leverer varene. Han er tjenestevillig, sier Odd Magne Havneraas som leverte søknaden på vegne av sønnen.

Men hovedpersonen er usikker på om han har fortjent medaljen.

— Jeg handlet bare på refleks. Jeg så at han slet med å holde seg oppe. Jeg visste at han hadde hjerteproblemer, men jeg var ikke klar over at han ikke kunne svømme så bra, sier Mads Erichsen som gikk på sitt første svømmekurs da han var to år.

— Jeg har gått gjennom det. Jeg har tenkt på om det var noe annet jeg kunne gjort, legger han til.

- Gjort annerledes? Hva mer kunne du gjort enn å redde et liv?

— Nei, jeg vet ikke, men, jeg tenker på det når jeg treffer ham.

Mads’ tre tips til andre som vil redde liv ser du i faktaboksen oppe til høyre