Da Byredaksjonen for en gangs skyld beveget seg ut av sentrum en søndagsformiddag, var det nærmest forhåndsbestemt at vi kom til å kjøre feil. Det gjorde vi da også; inn mot Arboretet til venstre. Men, nei, Botanisk hage lå ikke inn til venstre, men noen hundre meter rett frem ned til Mildevågen — med egen parkeringsplass og smijernsporter påført Universitetets logo, vossakvannen, fikk vi forklart på mobiltelefonen.

Der ble vi møtt av fungerende avdelingsleder for urteavdelingen, gartner Arvid Åsprang. Han bruker så gjerne et par timer av fritiden til å vise Byredaksjonen den 70 mål store botaniske hagen.

— Nå er vi tre heltidsansatte gartnere her, men fra høsten blir vi heldigvis fire. Som dere ser, har vi nok å gjøre, sier han og nikker mot den fargerike blomsterprakten som lyser mot oss fra demonstrasjonsfeltet - peon, asters, tagetes, blomkarse, georginer, petunia, begonia.

Beisk smak

Vi rusler gjennom en urtehage som kan skilte med 45 forskjellige potetsorter, medisinplantene johannesurt, brennenesle, rød solhatt og revebjelle, bølgende linplanter, blomstrende løkplanter - og vossakvann i store mengder.

— Uæææ, dette smaker grusomt, sier vi og spytter ut en beisk kvannkvist.

— Hehe, dette var vanlig kost i gamle dager, ler gartneren - og spytter ut, han også.

Ned mot Mildevatnet åpenbarer fjellhagen seg. Stein på stein i vakre fargesjatteringer. Og innimellom gruslagte gangstier, kampesteinstrapper, fossefall og solide trebenker strutter fjellhagens botaniske mangfold. Finest er kanskje vår egen nasjonalblomst, bergfruen.

Flere kriker og kroker står likevel fremdeles planteløse. Med tid og stunder skal her fylles opp med fjellplanter fra både fjern og nær. Hagen skal altså bli enda vakrere enn den allerede er ...

Steinhardt arbeid

— Fjellhagen er gartner Jon Klevelands hjertebarn. Det er han som har båret og lagt nesten all steinen her. 14 billass med stein! Vanvittig mye arbeid, men så er det nå blitt flott her og, skryter Åsprang.

— Denne blomsten kalte vi «dame med fint skjørt» da vi var barn, sier fotograf Marita og vrenger en lys lilla silene-nellikblomst så den ser helt ut som - ja, en dame med fint skjørt. Imponerende!

Som byfant lar vi oss beruse av fosseduren og all den friske luften. Aaah!

— Hageeiere som skal anlegge steinbed hjemme bør aller først planlegge. Hvilke planter, hvilke steiner, sol- og jordforhold, helningsgrad. Det er utrolig viktig å drenere skikkelig med pukk og småstein før man planter. Og for all del, ikke bruk for mye jord. Pass også på at jorden skråner slik at plantene ikke drukner, tipser Åsprang.

Mosegrodd

På vei ut rusler vi gjennom et mosegrodd granskogholt der etasjehusmose, bjørnemose, larvemose, eplekulemose, smaragdgrøftemose og mattehutremose - for å nevne noen - lever sitt eget brungrønne, moseduftende liv.

Vel tilbake i sentrum tenker vi på den ro og stillhet og planteprakt som ligger til allmenn benyttelse 365 dager i året - kun et par mil sør for sentrum.

Vi kommer snart igjen. Helt sikkert!

VAKKERT: Det er godt å kunne hvile stumpen på en solid trebenk og øynene på steiner, fossefall, gullfiskdam og beplantning i fjellhagen, synes gartner Arvid Åsprang.
Foto: Marita Aarekol