— Ingen får klatre før den høytidelige åpningen, som skal foretas av elevrådsleder Marte Haugsbø, roper rektor Eva Grimstad i høyttaleren.

Hun blir mer eller mindre overdøvet av Krohnengen-elever som yrer rundt på den regnsleipe gressbakken foran skolens nye stolthet: en ti meter høy og helproff klatrevegg med fargerike gripeknotter finurlig plassert rundt omkring på vei mot toppen høyt, høyt der oppe.

— Go, Marte! Go, Marte! Søkkvåte elever hopper opp og ned og sklir rundt i pur glede over at hele veggen endelig skal bli tilgjengelig for dem.

«Buldreveggen»

Mange er allerede bitt av klatrebasillen. Fra slutten av januar har de nemlig kunnet klatre de fire nederste meterne, populært kalt «buldreveggen». Og alle friminutt har vært flittig benyttet i loddrette anstrengelser mot den effektive stålsperren fire meter oppe på veggen.

Nå skal hele vegges tas i bruk. Marte takker byrådet for pengene og klipper snoren: - Eg e' glad det ikkje e' eg så ska' opp der, sier hun og får nesten nakkesleng av å kikke opp, opp, opp.

— Som dere ser har vi plassert en hengelåst stålplate der «buldreveggen» stanser, men ti-meteren fortsetter. Den er der for at uvedkommende ikke skal kunne klatre helt til topps uten tilsyn og sikring. Og de røde gummimattene på bakken er der selvsagt for at ingen skal slå seg om de faller ned fra «buldreveggen», forklarer rektor og vifter litt med det vesle medbrakte flagget.

Elevene jubler og klapper i hendene. Endelig er dagen kommet og veggen kan inntas! Go! Go! Go!

Fikk trivselspenger

Den flotte klatreveggen kunne realiseres etter at Krohnengen skole i fjor mottok 63.000 kroner i trivselspenger fra kommunen. Nå er altså veggen på plass, og syv av de spreke lærerne (som skal sørge for sikkerheten til de unge klatreentusiastene) har alle gjennomgått et intensivt klatrekurs som gjør dem i stand til å lære videre klatrekunsten til de elevene som ønsker det.

— Ja, for det er selvsagt frivillig å klatre i veggen her. Det er jo ikke alle som liker de store høyder. Som jeg, smiler hun og får litt nakkesleng, hun og.

Slit 'an med helsen!

SPREK LÆRER: Krohnengen-elevene kikker beundrende på lærer Gyrid Lie, som testklatrer den steile klatreveggen. Her har hun skjøvet den hengelåssikrede stålplaten til side og fortsetter uforferdet mot toppen ti meter loddrett opp. Heia, Gydir! Heia, Gyrid! <br/>Foto: TOR HØVIK