November har akkurat startet, men julebrus, kakemenn og marsipangriser har okkupert butikkhyllene i flere uker allerede.

Mange mener at handelsstanden har ødelagt høytiden for alle ved å starte markeringen for tidlig. Andre kaster seg på feiringen, og tenner julelysene lenge før første luke i adventskalenderen åpnes.

I et hus i Nygårdsgaten er julepynten på plass. I tidligste laget?, spør tipseren som har sendt inn bildet.

For meg blir det feil å starte julefeiringen i oktober eller november Jan Ove Titlestad, julepyntentusiast

— Hører til adventstiden

Vi tar en telefon til en ekspert på området.

Jan Ove Titlestad i Arna overlater ingenting til tilfeldighetene når han pynter til jul. Hele 20 - 25 timer settes av til arbeidet. Hundrevis av nisser i alle fasonger, reinsdyr og andre juleeffekter, blinkende og fargerike julelys - det blir ikke jul uten for arnabuen.

— Når er det lov å hente frem pynten?

— 1. desember kommer det kontant.

- Ikke før?

— Nei, julepynten hører adventstiden til. Det har vært en tradisjon siden jeg var liten.

Han registrerer at butikkene selger juleeffekter tidligere og tidligere for hvert år.

— Det synes jeg ingenting om. Nå er det selvfølgelig opp til hver enkelt hva man finner passende. Det er smak og behag, men for meg blir det feil å starte julefeiringen i oktober eller november, sier Titlestad.

En del ønsker å ta julen tilbake. Men den kommersielle trenden er fortsatt størst Michelle Orme, trendanalytiker

- Lar oss forføre

Den stadig tidligere julefeiringen er i hovedsak basert på kommersielle krefter, ifølge trendforsker Michelle Orme.

— Dessuten lar vi oss i større og større grad influere av globale høytider som blant annet halloween, Valentines og Thanksgiving. Nå skal alt feires også i Norge. På samme måte tar vi etter statene og andre land når det gjelder juleferingen, og når vi starter med den. Man ser på salgstallene at vi lar oss forføre, sier Orme.

Men samtidig peker hun på en voksende mottrend.

— En del ønsker å ta julen tilbake. De vil ta det roligere, lage egne julegaver og fokusere på de mellommenneskelige relasjonene.

— Men den kommersielle trenden er fortsatt størst, understreker Orme.

Jul i august

I London dukket julepynten opp mens sommervarme briter fremdeles gikk rundt i shorts og kortermet skjorte. Varehuskjeden Selfridges fylte opp butikken med juletrær og julepynt allerede 145 dager før jul.

— Det er sikkert veldig tidlig for folk å tenke på julefeiringen nå, men vi gjør bare det kundene våre vil at vi skal gjøre, fortalte Geraldine James, ansvarlig for innkjøp av juledekorasjoner ved Selfridges i Oxford street til Daily mail.

Når er det greit å starte julefeiringen? Si din mening.

2211-tipser
Arkivfoto: Jo Hjelle
Arkvifoto: Bergens Tidende