44-åringen fra Stord driver utestedet Henrik Øl og Vinstove på Engen i Bergen, men han understreker at han uttaler seg som engasjert samfunnsborger og ikke som eier av et utested. Opp gjennom årene har han også skrevet en rekke innlegg i avisene.

— Opplevelsen jeg hadde på Bybanen fikk meg til å reflektere over begrepet folkeskikk. Hvorfor venter ikke de som skal inn på banen til de som skal ut har forlatt den?

Gå på venstre side

Johnny Ve har satt ned noen punktvise nyttårsforsett som han lover å holde:

— Jeg skal ikke ha for liten avstand når jeg kjører. Jeg innser at jeg ikke har rett til å risikere liv og helse til den som ligger foran meg på veien. Når folk klager på veiene, blir jeg oppgitt. Vi skal ta hensyn til veistandarden når vi kjører. Vi må tilpasse farten.

— Jeg skal selvfølgelig ta hensyn til gående og vise at jeg ikke tror jeg har automatisk forkjørsrett fordi jeg sitter beskyttet i bilen min.

Og:

— Jeg skal sykle på høyre og gå på venstre side. Slik sparer vi oss for stress og aggresjon, og alt går smidigere og raskere.

Høflig og omtenksomt

Ve gjør seg også noen tanker om folkeskikk de gangene han er ute på by’n, enten han står bak eller foran baren. Også her mener han oppførselen kan forbedres.

— Jeg skal kose meg på byen sammen med venner eller alene med en avis. Selv om jeg nyter noen glass, skal jeg ikke bli uhøflig, skrike gatelangs eller oppføre meg ufint og være en belastning for andre. Da unngår vi stress, og alle lever lykkeligere i landet.

Det er lov å si hei

Da Ve gikk på ungdomsskolen på Stord, arbeidet han i butikk. Senere begynte han å jobbe for Åge Reppe, som solgte TV-er på Leirvik.

— Åge lærte meg det aller meste innen kundebehandling. Det har jeg siden nytt godt av i servicebransjen. Kort sagt fikk ikke uhøflige eller ufordragelige kunder hjelp. Da ble de sendt ut av butikken på høflig vis, mens de som oppførte seg fikk den beste service, sier Johnny Ve.

Derfor skal han si hei når han kommer inn på et serveringssted eller i en butikk i det nye året.

— Og jeg skal si takk når jeg får hjelp, og vær så god når jeg bidrar med noe.

Skatt med glede

Ve reflekterer også over den norske velferdsstaten. Han ønsker seg politikere som tør si at nok er nok og at Norge faktisk er et ikke så verst land å bo i. Selv lover han å verdsette velferdsstaten.

— Jeg skal betale skatten med glede. Hvis jeg ikke gjør det, lover jeg å flytte til et land uten skatt og velferdsstat, uten rettsvern eller politi som passer på meg og mine og prøve å bli lykkeligere der, humrer han.

Ren egeninteresse

Johnny Ve har reist mye, blant annet i England. Han tror ikke engelskmennene er bedre mennesker enn folk i Bergen.

— Men de trer til side hvis du skal på toalettet, de sier takk eller unnskyld. Helt enkle ting som gjør livet lettere å leve når vi bor tett på hverandre i en by. Da må vi ta hensyn. Vi kan ikke ture frem som vi vil. Det kan vi dersom vi bor milevis fra nærmeste nabo.

- Hvorfor går du ut med tankene dine på denne måten?

— Jeg tror vi alle har behov for å reflektere over egen oppførsel, og nyttårsforsettene mine handler om ren og skjær egeninteresse. Livet blir bedre dersom vi tar hensyn. Vi kommer i bedre humør og blir mindre stressede, sier Ve.

Han understreker at han ikke ønsker å fremstå som bedre enn andre og poengterer at også han kan ha dårlige dager og oppføre seg dumt.

— Men da er det lov å si unnskyld.

Har du nyttårsforsetter? Del dem med bt.no-leserne i kommentarfeltet under!