Vitnet, som nå har avgitt forklaring i saken, var ikke stevnet da de tre tiltalte ble dømt til strenge straffer for drap i Sunnhordland tingrett i november i fjor.

En 27 år gammel mann, som sto tiltalt for å ha drept 60 år gamle Asbjørn Hvidevold med et balltre på Halsnøy 18. oktober 2005, ble dømt til 13 års fengsel. Faren ble dømt til seks års fengsel i samme sak. En 21 år gammel mann som var til stede da ugjerningen ble utført, ble dømt til fire års fengsel.

Alle tre anket dommene til lagmannsretten.

Hemmelige opplysninger

Retten fant det bevist at faren sendte de to unge mennene til Halsnøy for å «ta» 60-åringen. I tingretten nektet både far og sønn for at det var slik det hadde foregått, men påtalemyndigheten hadde lagt 20-åringens forklaring til grunn for tiltalen og ble trodd i retten. Fra onsdag er det fagdommere og juryen i Gulating lagmannsrett i Bergen som må gjøre seg opp en mening om hva som skjedde med Hvidevold.

– Vi har et nytt vitne som kan bidra til å kaste nytt lys over saken. Vitnet, som ikke var trukket inn da saken ble behandlet i tingretten, var i avhør i forrige uke, forteller aktor, statsadvokat Benedicte Hordnes, til NTB.

Hordnes vil imidlertid ikke gå inn på hvilke nye opplysninger påtalemyndigheten har fått bekreftet i det nye avhøret. Heller ikke forsvarsadvokat Karen Forbrigd kan fortelle hva som er kommet fram i avhøret.

– Det er jeg som ville føre dette vitnet i retten under ankesaken. Hva som skal legges fram i retten vil jeg ikke kommentere nå, sier Forbrigd som forsvarer 27-åringen.

– Ble provosert

Bakgrunnen for drapet skal ha vært at Hvidevold for noen år siden ble samboer med en kvinne som tidligere hadde vært samboer med den tiltalte 63-åringen. Kvinnen druknet, og far og sønn mente Hvidevold hadde noe med drukningen å gjøre.

Faren sa til Bergens Tidende da tiltalen ble kjent i fjor sommer, at det var naturlig at sønnen oppsøkt Hvidevold for å spørre om hva som skjedde ved drukningen. Møtet endte i krangel.

– Min sønn ble så provosert at han slo. Dessverre gjorde han for mye ut av det, sa faren, som var forbauset over at han også ble tiltalt i saken.

Fikk betalt

Ifølge tingretten fikk 27-åringen betalt rundt 10.000 kroner av faren dagen etter at oppdraget på Halsnøy var fullført 18. oktober i fjor. Den 21-årige kameraten fikk 2.000 kroner.

Sunnhordland tingrett konkluderer i domspremissene med at pengene var å betrakte som vederlag fra 63-åringen for at de to andre dro til Halsnøy for å banke opp Asbjørn Hvidevold. 62-åringen hadde lagt ham for hat etter at deres felles venninne druknet i 2003, ifølge bt.no.

Faren har konsekvent hevdet at pengene var betaling for jobber som sønnen hadde utført og skulle utføre på fraktebåtene hans.

NYTT VITNE: Aktor Benedicte Hordnes tror et nytt vitne kan bidra til å kaste nytt lys over drapet på Asbjørn Hvidevold. Her sammen med forsvarer Karen Forbrigd.
Ørjan Deisz (arkiv)