Det er nå manuell dirigering av trafikken forbi rasstedet.

— Geolog og helikopter er på stedet. Det går nok en stund ennå før vi får mer informasjon, sier Hanne Norheim, trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Vest, i 10-tiden mandag.

20130513_074327.jpeg
SVEIN LYNGSGÅRD

Det første steinraset gikk i Vetlevik, mellom Bolstadøyri og Evanger, klokken 02.19 i natt. Veien skal ha fått ødeleggelser, men biler kunne passere i det ene kjørefeltet.

Siden har det gått flere ras i løpet av natten og morgenen.

Tidkrevende arbeid

Et av rasene førte til at veien ble stengt i et kvarters tid i 08-tiden mandag morgen, inntil rasfaren var nøyere vurdert.

— Raset har gått veldig høyt oppe i fjellet, og dette gjør det mer tidkrevende å vurdere situasjonen, sa trafikkoperatør Tore Tysse tidligere mandag morgen.

Etter det første raset i 02-tiden i natt hadde Vegvesenet lytteposter ute for å høre om det løsnet mer stein, og noen timer senere raste det på nytt. En større stein skal da ha ødelagt autovernet på stedet.

E16 var også stengt ved Gudvangen i natt, etter at en bil hadde kjørt i fjellveggen ved det østlige utløpet av Gudvangatunnelen. Ulykken ble meldt klokken 04.19.

- Kan bli stengt på kort varsel

Klokken ti i formiddag er det fremdeles manuell dirigering forbi rasstedet på E16. En geolog er oppe for å se på stedet der raset startet i helikopter. Dersom det er store løsmasser der som kan rase ned, vil europaveien bli stengt.

— Veien kan bli stengt på kort varsel, sier vaktoperatør Tina Fjeldavli i Statens vegvesen.

De venter på hva geologen sier etter at han har sett på stedet der raset startet. Steinene løsnet om lag 160 meter oppe i fjellsiden over veien.

— Vi venter nå på rapport fra geologen. Det er et sikringsgjerde like ved der raset gikk, men det gikk på siden av dette, sier prosjektleder Ingebjørg Midtun i Statens vegvesen

Sender opp fjellklatrere

Geolog Harald Hauso har vurdert faren for nye ras på stedet. Hauso sier det er en del store løse steiner igjen oppe i fjellsiden.

— Det er lettere å se om det er større sprekker når en er i terrenget. Vi sender derfor nå opp tre fjellklatrere som skal sjekke sprekker. De skal også pirke løs de steinene vi så, sier Harald Hauso til avisa Hordaland.

E16 vil bli stengt når steinen blir løsnet. Ellers vil det være manuell dirigering forbi stedet.

E16 stengt i korte perioder

— Vi sender opp et renskelag for å rydde stein i fjellsiden. Arbeidet starter i 12-tiden. Det vil fortsatt bli manuell dirigering, men E16 vil bli stengt i perioder. Veien vil bli stengt i om lag 15 minutter hver gang, sier Ingebjørg Midtun.

Midtun håper de vil bli ferdig med ryddingen i fjellsiden i løpet av dagen.

Sovnet og krasjet

Begge tunnelene på stedet ble stengt, men er nå åpnet igjen.

Politiet opplyser at det var en mann og en kvinne i 20-årene i bilen. Føreren skal ifølge politiet ha opplyst at han hadde sovnet i forkant av uhellet. Begge ble kjørt til Voss sykehus for kontroll.

Førerkort er beslaglagt og saken blir etterforsket videre ved Aurland lensmannskontor.