Det var en gripende stund på Shetlands-Larsens brygge etter avdukingen da pårørende kom frem og la ned blomster. Det satt tårer i øyekroken på mange, og alle var rørt og stolt over den flotte seremonien. Marinen stilte med æresvakt, flagg og faner vaiet i det varme, fine været. Ved kaien lå «Hitra» og «Andholmen», begge berømte båter fra Shetlandsgjengens dager.

Men det tok mange år, og mye slit, før minnesmerket endelig kom på plass. Mange har vært delaktig i arbeidet, men det er krigsveteranene, og ikke minst Ragnvald Hommen (81) selv, man kan takke for at det en realitet.

Hedersgjester

Men uten penger, intet minnesmerke. I går opplyste ordfører Herman Friele at Trond Mohn betaler gildet.

På monumentet til kunstneren Laila Kongevold finner du 515 navn. De bodde alle innen kommunegrensen i 1945, de jobbet i handelsflåten, tjenestegjorde i Marinen eller seilte i hjemmeflåten.

Til Shetlands-Larsens brygge i går var de falnes familier invitert, som de virkelige hedersgjestene, men også veteranorganisasjoner og sjømannsorganisasjoner.

Salutt

I går ble de 515 falne hedret med 21 skudds salutt fra Festningen, taler, musikk, kranser. Tidligere forsvarssjef, admiral Torolf Rein holdt talen for de falne, ordfører Herman Friele takket bidragsyterne med ord og blomster, og Ragnvald Hommen fikk æren av å avduke monumentet.

Forsvarets Musikkorps på Vestlandet spilte. Selvsagt var også fylkesmann Svein Alsaker på plass og la ned krans.

— Hvordan vurderer du monumentet?

— Jeg tror nok at det er det viktigste som er avduket i Bergen i vår tid.

<b>515 NAVN:</b> På monumentet til kunstneren Laila Kongevold er det 515 navn på sjøfolk fra Bergen som mistet livet i annen verdenskrig. De jobbet i handelsflåten, tjenestegjorde i Marinen eller seilte i hjemmeflåten. <p/>ODDLEIV APNESETH (foto)