RANDI KVINGE

Etter en times kjøring fra Bergen, innerst i en bortgjemt dal, kommer et hundreår gammelt grønnmalt hus til syne. Noen meter bortenfor huset står restene av det som en gang var en låve. Her har det ikke bodd folk på flere tiår. Men for Christine Økland Larsen og Tom Rune Larsen er Lynghaug på Hope drømmestedet. Paret har til sammen syv barn og en underveis. God tumleplass kommer godt med.

Familien kjører inn på tunet. Tre barn og en hund hopper ut av bilen med det samme og løper omkring. Selv om familien ikke har flyttet hit ennå, er de godt kjent. Even (1 1/2) finner spikerpistolen, klar for å pusse opp. Marthe (7) og Andreas (8) viser stolt frem hvor de skal ha rommene sine.

— Vi er nok både gale og naive som gjør dette, men å flytte på landet er en drøm jeg har hatt siden jeg var liten, sier Christine.

Femårsplan

For noen år siden kjøpte familien seg hest i by'n. Det fungerte ikke særlig bra, og familien bestemte seg for å gjøre alvor av planene om å flytte på landet.

— Hesten stakk av hele tiden og flere politibiler måtte lete etter den, forteller Tom Rune.

Dermed prøvde paret først å leie et lite småbruk. De satte inn annonse i avisene, men fikk ikke respons.

— Vi tenkte på å flytte både til Fusa og Masfjorden, og ringte kommunene for å høre om et ledig småbruk, sier Christine.

Prosessen startet for to år siden. Nå har paret fått tak i drømmehuset, og restaureringen er godt i gang. Hele eiendommen er på 416 dekar med skog og innmark, og ekteparet har gitt seg selv fem år på å få det i stand.

Ekteparet driver også rengjøringsfirma i Bergen, og Tom Rune kommer til å pendle et par dager i uken for å ta seg av det.

— På gården skal vi i første omgang starte med skogsarbeid og vedhogst som attåtnæring. Neste år satser vi på å få opp igjen låven slik at vi kan ha noen villsauer. Christine kan en del om det, forteller Tom Rune.

— Da kan vi jo begynne å lage klær, sier Marthe (7) ivrig.

Øker innbyggertallet

Kommunen strever med fraflytting, og en stor barnefamilie er kjærkommen. Hittil i år er det ikke født et eneste barn i skolekrinsen til Sandnes skule, og barnet Christine har i magen kan bli eneste i sin årsklasse.

— Det er litt spesielt at det ikke er født andre barn her i år, men det kan jo komme til noen etter hvert. Flere barnefamilier ønsker å flytte til denne delen av kommunen, sier Christine.

Hun forteller at de så langt er blitt godt mottatt.

— Vi har hørt svært mye positivt om skolen og oppvekstmiljøet her, og når ungene begynner på skolen regner vi med å få et nettverk, sier hun.

Romantisk

Ekteparet innrømmer at de har et romantisk forhold til landlivet.

— Min mor ristet på hodet og sa vi ikke måtte finne på dette, sier Tom Rune.

Christine ble møtt med litt mer forståelse.

— Foreldrene mine har hatt den samme drømmen selv, men aldri gjort noe med den. Derfor realiserer jeg på mange måter deres drøm, sier hun.

Marthe (7) gleder seg aller mest til hun skal få en ponni, men akkurat nå er hun opptatt av hvor tv og playstation skal plasseres i stuen.

Christine er mer opptatt av å bevare gamle detaljer på eiendommen.

— Vi skal prøve å hente frem det gamle fra gården og få sjelen tilbake. Bare se på alle detaljene som er utenfor. Her er en gammel steinbenk, flotte steinmurer og en vakker allé, forteller Christine. Hun kikker ut vinduet og ser for seg gjerdet og blomsterbedet hun skal få i stand. Om en måned regner de med å flytte inn, slik at de er på plass når babyen kommer i oktober.

— Vi har virkelig tenkt gjennom hva vi har begitt oss ut på, og med litt kjærlighet og omhu blir det bra, sier Christine.

FØLGER DRØMMEN: Christine Økland Larsen (27) og Tom Rune Larsen (41) har lenge drømt om å flytte på landet. Nå gjør de alvor av planene og tar med seg familien til Masfjorden. Barna Marthe (7), Andreas (8), Tom Andre (3), Even (1 ½) og hunden Oliver er med.