Femtegenerasjon i Aksdal-familien skal fremdeles leve av regn.

– Vi skal fortsette å selge regntøy. Vi har mange faste kunder, så sortimentet blir ikke helt nytt. Vi skal beholde særpreget, men kundene vil nok merke at det er en ny generasjon som tar over, sier Synnøve Aksdal (26).

Med seg på laget har hun lillesøster Kristin (22). Sammen skal de to styre butikken på heltid, enn så lenge uten flere ansatte. Søstrene er i dialog med Bergen kommune, som har stilt seg positive til at butikken videreføres.

Les også: Aksdal i Muren legger ned

Planen er å åpne dørene i det tradisjonsrike lokalet i månedsskiftet april/mai. Firmaet vil igjen få navnet Aksdal i Muren AS.

Mye håp og vilje

Begge søstrene har hatt sommerjobb og andre oppgaver i familiebedriften gjennom hele oppveksten, og kjenner butikken godt.

– Det har hele tiden vært meningen at vi skulle ta over, det skjer bare 3-4 år tidligere enn planlagt. Vi har et sterkt ønske om å videreføre bedriften, det er barndomsdrømmen, sier Synnøve.

Hun har seg ikke skremme av de dårlige økonomiske tidene verden rundt, og har klokketro på at regntøy lar seg selge i en by som Bergen.

– Vi har mye håp og vilje. Jeg håper også at dette kan gi håp til andre bedrifter i samme situasjon, sier Synnøve.

Selv har hun medieutdanning bak seg, mens søsteren har bakgrunn i varehandel.

– Hvem blir sjef, lillesøster eller storesøster?

– Vi skal fordele arbeidet rettferdig mellom oss, men Synnøve blir nok daglig leder i første omgang. Det er viktig for oss å skape noe sammen, sier Kristin.

Graving og finanskrise

Langvarig graving utenfor dørene og finanskrise får skylden for at jentenes far, butikkeier Svein-Henning Aksdal, mandag denne uken måtte stenge dørene på Strandkaien. Aksdal i Muren ble dermed slått konkurs etter 126 år , og seks ansatte mistet jobben.

I 1996 flyttet butikken til Strandkaien fordi de trengte større plass. Samtidig har de holdt frem med utsalg i Muren, men de siste månedene har graving i gaten gjort det umulig.

Det siste halvåret har vært kritisk for bedriften, som hadde et fint overskudd i 2007. Sommeren 2008 var også grei, men utover høsten i fjor meldte problemene seg for alvor.

– I november og desember sluttet industrien å kjøpe arbeidstøy. Vi fikk også en betydelig omsetningssvikt i julehandelen, forklarer Svein-Henning Aksdal.

Han forklarer at salget svinger med været. I fjor hadde vi den tørreste mai måned på 50 år, noe som er dårlig butikk for regnbaserte bedrifter. Også høsten var uvanlig tørr.

Svein-Henning Aksdal gleder seg over at døtrene nå har bestemt seg for å videreføre bedriften. Selv vil han følge med og bidra med råd, men uten å legge seg bort i den daglige driften.

Stort engasjement

Etter nyheten om konkursen på bt.no i går, har meldingene strømmet inn på debattforumet. Mange lesere har fortalt at de vil savne forretningen, som har vært en institusjon i Bergens bymiljø gjennom fem generasjoner.

Det har kommet inn flere forslag på hva de tradisjonsrike lokalene bør brukes til, alt fra pub og restaurant til museum. Nå blir det altså likevel regnbutikk.

Det var jentenes tippoldefar som i 1883 begynte å selge støvler, tøfler og regntøy i porthvelvingen.

– Hvilke planer har dere for butikken?

– Målet er å skape så mye liv som mulig i Muren, at det skal bli et levende sted igjen. Vi ønsker å treffe alle målgrupper med utvalget vårt, sier 26-åringen, som nå blir leder i egen bedrift.

Er du glad for at det kommer ny butikk i Muren? Er det riktig å satse på regntøy? Si din mening.

MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK