— Jeg er kjempetakknemlig for at jeg har fått behandlingen som ser ut til å virke, sier Per Martin Mo fra Stord.

Med beina godt plantet på den digre, hjemmesnekrede treterrassen, ser han utover Leirvik havn. Byen ligger nydusjet av siste regnskyll.

At tobarnsfaren skulle klare å gå på jobb og attpåtil snekre og mure i hagen er absolutt ingen selvfølge. Siden 2003 har 35-åringen nemlig vært rammet av en aggressiv MS-sykdom som slo ham ut tre til fem ganger pr. år. Han rakk aldri å trene seg opp mellom sykdomsutbruddene.

Multippel sklerose (MS) rammer hvert år mellom 250 og 350 personer i Norge. I dag lever mellom 7000 og 8000 mennesker i Norge med MS. Norge er et av de land i verden som har flest rammede sett i forhold til folketallet, ifølge MS-forbundet.

Symptomer kan være nummenhet, synsforstyrrelse, nedsatt gangfunksjon, lammelser i armer og bein, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk tretthet.

Ikke med i bryllupsplanen

For Mo startet det hele da han var 27 år. Han hadde en tung jobb med bæring av hvitevarer hos elektronikkforhandleren Expert. Beina stivnet og ble numme, armene skalv. Ett år tok det før legene stilte MS-diagnosen.

Da sto han midt i bryllupsplanlegging og skulle gifte seg med sin ungdomskjæreste, Magnhild.

— Det var ganske tøft å få beskjeden. Etterpå kom sorgreaksjonen fordi du vet at du vil få begrensninger i livet.

— Det er ingen tablett som kan gjøre deg frisk. Det forandrer alt, og du må tenke gjennom livet på nytt, sier Mo.

- Skremmende

MS er en kronisk betennelsessykdom i det sentrale nervesystemet som kan forårsake forskjellige grader av uførhet. Noen får symptomer bare én gang. Andre blir sterkt handikappede og havner i rullestol. Dagens medisiner kan bare bremse sykdommen.

— Enkelte dager kom jeg meg knapt ut av sengen, skalv på hendene og ønsket bare å hvile, forteller Mo.

I fjor sommer kom henvendelsen fra Haukeland universitetssjukehus der han fikk tilbud om såkalt autolog benmargsstamcelletransplantasjon. Slik behandling gjøres regelmessig ved visse typer blodkreft, men har aldri før vært utført på norske MS-pasienter.

— Det var først litt skremmende, men jeg hadde lest at Sverige, Canada og USA hadde begynt slik behandling med gode resultater, sier Mo, som tok betenkningstid sammen med konen før han takket ja.

- Gjennombrudd i Norge

Overlege og professor Kjell-Morten Myhr ved Nasjonalt kompetansesenter for MS på Haukeland universitetssjukehus står, sammen med leger på hematologisk avdeling, ansvarlig for behandlingen som regnes som et gjennombrudd for MS-pasienter i Norge.

— Helt enkelt handler det om å resette immunforsvaret. Behandlingen gjennomføres på hematologisk avdeling, og pasientens egne stamceller hentes ut og fryses ned. Deretter gis det kraftig cellegiftbehandling før stamcellene etter noen dager føres tilbake og kan bygge opp immunsystemet på nytt, sier Myhr.

Overlegen understreker at behandlingen virker best på dem som ikke har kommet for langt i sykdomsutviklingen, og er aktuell for personer med svært aktiv sykdom til tross for behandling med immunmedisiner.

— Den kan ikke reparere gamle skader, men pasienten kan forhåpentlig stabiliseres på samme funksjonsnivå som før fordi han gjerne slipper nye anfall. Langtidsstudier viser at pasienter kan være stabile i flere år, sier Myhr.

Deilig å være norsk i Danmark

Behandlingen er imidlertid ikke helt risikofri – noe Mo smertelig fikk erfare. Etter transplantasjonen lå han syv dager i feber og ble kraftig svekket av en infeksjon.

— De dagene var ikke kjekke. Han ble skremmende dårlig, sier Magnhild.

God trening med fysioterapeut fikk ham derimot på beina igjen. Nå trener han hver uke, jobber som kontormedarbeider i et entreprenørfirma og fungerer fint i hverdagen. I sommer ferierte de i Danmark og Legoland.

— Magnhild sa at det var den første ferien på lenge som ikke ble preget av MS. Det var en flott tilbakemelding, sier Mo og smiler til konen.

NY HVERDAG: -Dersom jeg er den eneste som skal få slik behandling i Norge, er det i beste fall urettferdig, sier Per Martin Mo, som sammen med konen Magnhild og de to barna på fem og ti år har fått en bedre hverdag.
TOR HØVIK