• Det ristet i huset, sier BTs journalist. Syv skjelv 20. desember og deres beregnede episenter gjort av Norsk nasjonalt seismisk nettverk.

Nye skjelv ryster Sunnhordland. Rundt klokken 13.30 mandag ble flere skjelv følt i Hornelandsvågen på Stord.

— Det var skikkelig ekkelt. Huset dirret, sier BTs journalist Lena Vermedal.

— Jeg våknet av det i natt, men dette var enda verre, sier BTs journalist på Stord, Ove Olderkjær. Han har kontor nede på kaien i sentrum av Leirvik.

Det siste jordskjelvet ble registrert ca. klokken 13.30, ifølge NORSAR, som registrerer jordskjelv i Norge.

— Kontorveggene ristet. Jeg snakket med konen, og hun merket det samme.

Torstein Saksvik melder at det siste skjelvet ble merket godt syd på Sotra.

Kraftigere enn i natt

Forskere ved Universitetet i Bergen er i ferd med å analysere jordskjelvet. Mathilde Sørensen, førsteamanuensis i seismologi, forteller at skjelvet skal ha vart i ett til to sekunder og var kraftigere enn det som var i natt.

— Vi har akkurat fått inn data, og holder på med å lokalisere skjelvet. Episenteret ser ut til å være i akkurat samme område som skjelvet i natt, men det er litt kraftigere denne gangen, sier Sørensen.

Nattens skjelv målte 3,14 på magnitudeskalaen, mens ettermiddagens kom opp i en styrke på 3,4.

Skalaen er logaritmisk, slik at styrke 4 er cirka ti ganger større enn styrke 3. Først når vi passerer styrke 4,5, vil det kunne forårsake skader, sa professor Kuvvet Atakan til bt.no tidligere i dag.

— Det siste skjelvet ser ut til å ha en klar sammenheng med skjelvene i natt. Det registreres nå etterskjelv hvert tredje-fjerde minutt, men de er veldig små, og jeg tror ikke mange merker det, sier Sørensen.

— Vil det komme nye, større skjelv?

— Det er vanskelig å si. Vi kan ikke utelukke det, sier hun.

Flere skjelv samme sted

Siden det første skjelvet i natt har det vært fem mindre skjelv i omtrent samme område, i tillegg til dette siste som altså var større, ifølge Norsk nasjonalt seismisk nettverk.

Området omkring Stord har en del seismisk aktivitet, og det siste større jordskjelvet fant sted den 12. august 2000, med en styrke på 4.2. De tre episenter-punktene på rekke lengst mot nordøst er for øvrig plassert på Midtfjellet i Fitjar, akkurat der planen er å bygge vindkraftverk med over 40 vindmøller.

Institutt for geovitenskap er svært interessert i å få vite hvordan folk har merket dette og andre skjelv. På deres hjemmeside kan de som merket skjelvet, fylle ut et skjema.