METTE RISA

— Dette er en plass Nordnæs har brukt siden korpset ble stiftet for 146 år siden, og vi har fått et bystyrevedtak på at vi skal få bruke plassen til eksersis, sier sjef i Nordnæs Bataillon, Lorentz Erland Linde.

Den siste tiden har Bergen kommune bygget en opphøyning på Tollbodallmenning som deler opp plassen, og på stiftelsesdagen venter Linde over hundre på rekke. Han lurer på om det vil skje noe før mandagen kommer. Tirsdag kontaktet han kommunen første gang, men han fikk ingen løfter om at plassen skal være «ekserserbar» til 3. mai.

— Går det an å bruke plassen som den er nå?

— Det er selvfølgelig mulig å bruke den, men de nye opphøyningene gjør oppvisningen på mandag til en hinderløype. Det ser ikke bra ut med formasjoner når noen står oppå den nye kanten, mens andre står nedenfor, sier han.

Ordfører Herman Friele gikk for en uke siden ut og beklaget at buekorpsene nå sliter med rekrutteringen. Nå er det altså kommunen som truer bergensk tradisjon.

— Det kan se ut som om noen i kommunen ikke har fått med seg at Nordnæs bruker denne plassen til eksersis, og at de har et bystyrevedtak på at de har rett til det, sier Friele.

— Hva kommer kommunen til å gjøre nå?

— Vi må finne ut av dette, kommunen må ikke legge flere hindringer i veien for buekorpsene, de har nok med rekrutteringsproblemene.

— Men det er ikke mange dager til 3. mai?

— Nei, vi må forte oss og finne en løsning på dette, sier han.

OPP- OG NEDTUR: Regn er ingen hindring for guttene i Nordnæs Bataillon. Kommunens nye «fortau» kan imidlertid føre til berg- og dalbaneeffekt når buekorpset skal ha oppvisning førstkommende mandag.<p/>FOTO: TOR HØVIK