Quaoar er halvparten så stor som Pluto. Den er et stort objekt i verdensrommet, men ikke stort nok til å være en planet, ifølge en av oppdagerne.

Oppdagelsen, som ble presentert på et møte for astronomer i Birmingham i Alabama mandag, skjedde 4. juni i år, opplyser Mike Brown fra California Institute of Technology.

Quaoar oppfører seg likevel omtrent som en planet. Den sirkler rundt solen, men bruker 288 år på hver runde. Den befinner seg 1,6 milliarder kilometer utenfor Pluto, i et området fullt av iskalde objekter kalt Kuiper-beltet. Det er her kometer oppstår, og astronomer har lenge antatt at det befinner seg planetformete objekter der.

Grunnen til at astronomene ikke vil kalle Quaoar en planet, er at planeter skal være «betydelig» større enn de nærmeste objektene. Quaoaren er bare 50 prosent større enn det nærmeste store himmellegemet, og derfor kvalifiserer den ikke til betegnelsen planet.

Men funnet reiser samtidig spørsmål ved om Pluto er en planet, eller bare ett av mange himmellegemer i Kuiper-beltet. Pluto bruker 248 år på hver runde rundt solen.

(NTB)

Quaoaren er halvparten så stor som Pluto. Bildet er en illustrasjon av hvordan himmellegemet, som ligger 1,6 milliarder kilometer fra Pluto, kan være.
Foto: Scanpix/Reuters