— Det er viktig at ryggpasienter er klar over at det finnes alternativer, sier Plassa.

Han er nylig hjemkommet fra sitt opprinnelige hjemland. For Horst Plassa vil ikke hverdagen lenger være den samme, kanskje blir den bedre. Mellom ryggvirvlene har han fått en kunstig og bevegelig ryggskive, som skal redde han fra smertehelvete han har vært gjennom de tre siste årene.

Først i landet

Operasjonen, som går ut på å sette inn en protese for mellomvirvelskiven, ble først tatt i bruk i Frankrike i 1990. For to uker siden utførte legene ved Kysthospitalet i Hagevik i Os kommune den aller første operasjonen av dette slaget i Norge. Til høsten kan langtidspasienter, som ikke blir hjulpet av andre operasjoner, få muligheten til å bli operert med den nye teknologien.

— Dette er helt nytt i Norge. Vi er godt fornøyd med dokumentasjonen som er kommet frem etter utvikling gjennom ti år. Tilbudet blir først og fremst for pasienter som er blitt operert tidligere, men som ikke er fornøyde, sier overlege ved Kysthospitalet, Ole Dankert Lunde.

Sammen med ryggspesialist Sjur Braaten har han vært i Tyskland for å lære.

— Vi regner med å ha klart et legeteam på tre til høsten. Braaten blir hovedoperatør, sier han.

Braaten var selv til stede som assistentlege under Plassas operasjon.

Selv om Plassa ikke spretter rundt enda og er bundet til korsettet, er han mye mer positiv med tanke på fremtiden etter Tysklands-turen.

— Noen merker forandring med en gang. For andre tar det tid. Jeg hører vel til i den siste gruppen. Men jeg skal bli frisk og begynne å arbeide igjen, det er helt sikkert, sier han.

Arbeidsuhell

For tre år siden snublet han i en dørmatte på jobb, mens han bar en kartong på 25 kilo. Mer skulle det ikke til. Han hadde fått akutt prolaps, og ingen operasjoner i Norge kunne hjelpe han.

— Man lærer seg til å leve med smertene, sier Plassa.

Men det kostet han mye. Plassa har alltid vært aktiv, og plutselig var han lenket til stolen og sengen. Jobben kunne han bare glemme inn til videre.

— Jeg prøvde virkelig alt for å bli bedre. Jeg kjøpte ergometersykkel og dyre joggesko, men det nyttet ikke. Jeg måtte bare legge meg ned og vente på at jeg kanskje kunne bli litt bedre.

350 paralgin forte og to operasjoner senere var situasjonen uendret. Og humøret nådde bunnen.

Begynte på lykkepillen

— Operasjonene her hjemme var bare nødløsninger for meg. Prolapsen ble fjernet og ryggen stabilisert. Men ryggskiven var like ødelagt, sier han.

To store skruer var kommet på plass, men Horst hadde smerter som aldri før.

— Jeg ble rammet av store depresjoner, og ble oppfarende og sint på menneskene rundt meg. Til slutt prøvde jeg lykkepillen, forteller han.

Så kom meldingen fra Kysthospitalet i Hagevik. Doktor Sjur Braaten ville følge sine åtte ryggpasienter til Tyskland på statens regning. Plassa ble operert i mai, tre år etter ulykken.

— Jeg er uendelig takknemlig for det arbeidet Braaten har gjort for oss, sier Plassa.