Du har kanskje stått der, i køen på vei inn i bussen, mens regnet øser ned og paraplyene kolliderer sint over hodene på sine eiere. Og helt fremst, inne foran bussjåføren, står en fyr som leter etter småpenger, lomme for lomme.

Bare to år til nå, så er det slutt. For høsten 2007 innfører Gaia, HSD og de andre busselskapene i Hordaland et nytt billettsystem.

— Billetteringssystemet vi har i dag, som kom på slutten av 1980-tallet, er i ferd med å gå ut på dato, sier samferdselssjef Magnus Vestrheim i Hordaland fylkeskommune.

Slutt for plastsluker

Dagens billettsystem med plastkortslukende oransje bokser inne på bussene er så gammelt at selskapene har problemer med å skaffe reservedeler, ifølge Vestrheim.

Med det nye systemet holder du kortet opp mot en registreringsboks når du går inn på bussen, noe som skal gå langt raskere enn dagens bokser.

Samtidig blir det satt opp billettautomater på stoppestedene, slik at folk i så stor grad som mulig har billett når de går om bord i bussen.

Det skal fremdeles være mulig å kjøpe billett om bord i bussen, men det er mulig at de vil gjøre som i Oslo, der det koster 10 kroner mer å kjøpe en enkeltbillett på bussen enn fra automat.

— Ja, jeg tror vi må inn i den debatten vi også, sier konsernsjef Arne Buanes i Gaia Trafikk.

Forny kortet på nettet

Buanes sier den største gevinsten vil bli at bussene vil bruke kortere tid på holdeplassene, og dermed komme raskere frem.

— Systemet vi har i dag er sikkert, men det går alt for treigt, sier Buanes.

Systemet vil koste rundt 70 millioner kroner, og regningen skal deles mellom Bergen kommune, Hordaland Fylkeskommune og busselskapene.

I tillegg til billettautomater og raskere kortlesere, vil du blant annet kunne fornye kortet ditt på internett med det nye systemet.

Systemet skal prøves ut på utvalgte ruter, før det blir innført for hele Hordaland i 2007. Det skal også innføres på hurtigbåtene.