— Her har vi Nesttun terminal til byen. Høres det bra ut, spør bussjåfør Egil Varden (48) fra Tide og trykker videre på det nye systemet.

Rett ved siden av står instruktør, Terje Stura (50) fra Skyss og følger med. Varden skal ut på sin første busstur med nytt system.

— Dette blir bra. Vi må bare finne turen min først, sier han.

Rundt han på bussgarasjen til Tide i Fana, jobber folk fra Skyss og Vest Buss Norge med å demontere gamle billettmaskiner og installerer nye. Preben Aarsether og Trond Myklebust fra Skyss holder på med sin tredje buss i dag. Totalt er det 900 busser som skal få nytt billettsystem. Så langt er det på plass i 300 av dem.

— Vi har noen busser igjen, men går det like bra som med denne bussen, ser jeg lyst på det, sier Trond Myklebust, teamleder i installasjonsgruppen til Skyss.

Dette må du passe på

Billettsystemet skulle egentlig ha vært helt ferdig i 2008. Nå håper Skyss at alle bussene i Hordaland skal ha det på plass innen den første uken i juni.

Se tidsplanen til Skyss her.

Skyss har til nå sendt ut 13.000 anonyme kort og 14.000 personlige kort. Totalt har de fått inn 45.000 bestillinger.

— Skysskortet skulle egentlig vært ute før påske, men på grunn av forsinkelser fra Tyskland er de på vei ut til passasjerer nå, sier kommunikasjonsrådgiver i Skyss, Ingrid Dreyer.

Slik blir det i overgangsfasen:

  • Alle gamle periodekort kan brukes i en overgangsfase med gyldig kvittering på begge billettsystemene
  • Rabattkort (voksen, honnør, barn) og verdikort kan ikke brukes i nytt billettsystem.
  • Kjøp av enkelt billetter er som før
  • Skysskort med PeriodeSkyss og UngdomSkyss med gyldig kvittering kan brukes på busser med gammelt system
  • Skysskort med KontantSkyss kan ikke brukes på gammelt system Mer informasjon finner du på skyss sine sider.

— Alle kundene vil få restverdien på gamle kort overført til sitt nye kort, sier Dreyer og legger til.

— Vi holder også på med å lage en klippekortløsning som skal erstatte rabattkortet.

Når det er på plass vet hun ikke.

— Vi appellerer til bergensernes dugnadsånd og håper at alle kan ta dette med et smil. Vi må i alle fall ikke la det gå ut over sjåførene. Det er nytt for dem også, sier hun.

Første billett på nytt system

Tilbake på bussen, tar Egil Varden imot sin alle første passasjer med det nye systemet.

— Dette er første billetten jeg selger på det nye systemet, sier han og smiler til passasjer Anne Merete Birkelund (25).

— Å ja. Jeg merket ingen forskjell jeg, sier hun.

Flere passasjerer med gamle kort kommer på bussen. Alle får beskjed om at de må ha med kvittering for å bruke kortene på det nye systemet.

— Vi er litt greie nå i starten, men om ikke lenge må du ha med kvittering. Hvis ikke må du betale, sier Varden.

Han er godt fornøyd med sin alle første tur med det nye systemet.

— Det er like spennende for oss sjåfører, som for passasjerene. Det blir nok litt mer press i ettermiddag. Men det er bare å ta det med ro, så går det bra, sier Varden og før han kjører ut fra holdeplassen på Festplassen.

MONTERER NYTT SYSTEM: Preben Aarsether og Trond Myklebust fra Skyss montere nye billettsystem i bussene i Fana. FOTO: Marianne Nilsen
SJEKKER SYSTEMET: Instruktør Terje Stura fra Skyss og busssjåfør Egil Varden fra Tide, sjekker ut det nye billettsystemet. FOTO: Marianne Nilsen