Bakgrunnen for at det igjen er bevegelse i den norske etterforskningen, er TVNorges «Fornemmelse for mord»-sending i fjor høst.

Der ga to synske kvinner til dels sammenfallende opplysninger om en mulig gjerningsmann. Det er imidlertid ikke fantomtegningen av denne mannen som har ledet til de nye opplysningene, men en amatørvideo som ble brukt i programmet.

— Slag i magen

Det var videofotografen selv, Arne Grimsø fra Tønsberg, som reagerte. Sammen med konen Heidi Merethe Grimsø, befant han seg på behandlingsstedet Balcova Termal samtidig med Eileen Gullaksen.

— Jeg hadde ikke studert videoen min før den ble sendt på tv. Da jeg så bilder av en av turistene, var det som jeg fikk et knyttneve i magen. Jeg kom til å tenke på hvor pågående han hadde vært overfor flere av kvinnene på stedet. Han virket helt febrilsk, sier Arne Grimsø til Bergens Tidende.

Vestfoldingen understreker at turisten ikke var norsk, og at han ikke var pasient ved stedet. Om vedkommende var tyrkisk eller ikke, har Grimsø heller ingen mening om.

48-åringen tok selv kontakt med Kripos, som fattet interesse for ekteparets opplysninger.

— Jeg understreker at mistanken bare er en følelse jeg har. Det kan godt være at mannen jeg så ikke har noe som helst med drapet å gjøre. Men i denne saken er det viktig at hver stein snus, slik at det er mulig å komme videre, sier Grimsø.

— Men hvorfor har du ikke reagert på denne mannens oppførsel tidligere?

— Det vet jeg egentlig ikke. Det ble så sterkt når jeg fikk se tv-bildene.

Kripos følger opp

Kripos vil nå ta kontakt med andre nordmenn som var til stede da Eileen Gullaksen ble drept. Hensikten er å høre om andre også reagerte på oppførselen til turisten på amatørvideoen.

— Det ligger ikke noe revolusjonerende i at vi gjennomfører nye avhør. Saken er aldri lagt bort fra vår side, og nå dukket det opp nye opplysninger. Dem vil vi selvsagt sjekke, sier Kripos-inspektør Knut Holen til Bergens Tidende.

Han vil ikke kommentere detaljene i avhøret, eller den videre fremdriftsplanen i saken.

Lensmannen i Lindås og Meland, Einar Vatne, var ikke informert om at Kripos innkalte til nytt avhør.

— At nye vitner avhøres, er ikke så spesielt. Vi får se hva som kommer ut av dette.

- Utrolig sent

Eileen Gullaksens ektefelle, Asbjørn Gullaksen, var heller ikke informert om nye avhør.

— Det har vært vanlig de siste årene at jeg er blitt informert av pressen, ikke politiet, sier han til Bergens Tidende.

Han ønsker ikke å si noe om hvilken betydning han tror de nye opplysningene kan ha for saken.

— Det blir bare gjetninger. Men jeg synes det er utrolig at det kan ta fire år før slike opplysninger kommer frem, sier Asbjørn Gullaksen.