• Deilig å slippe klær og hår som stinker røyk etter en tur på by'n, sier søstrene Helene og Siri de Lange. I likhet med 70 prosent av bergenserne støtter de røykeforbudet på utesteder.

ATLE ANDERSSON

Meningsmålingen Opinion har utført for BT er oppmuntrende nyttårslesning for røykelovens far, Dagfinn Høybråten, og de mange gjestene og ansatte på utestedene som ufrivillig måtte ånde inn røykfull luft på puber og restauranter frem til 1.juni i fjor.

Syv av ti spurte er positive til forbudet. Holdningen er stort sett den samme hos begge kjønn, selv om litt flere menn er negative til lovendringen.

65 prosent av de spurte i BT-målingen er ikke-røykere. Oppslutningen om røykeforbudet er større enn andelen som oppgir at de aldri røyker. Tre av ti som røyker daglig, er velvillig innstilt til totalforbudet.

Ingen medlidenhet

— Jeg kjenner flere røykere som er positiv til den nye røykeloven, sier Siri de Lange (30), som i går kveld spiste middag sammen med søsteren Helene på Harbour Café i Bergen. En enslig røyker trosset haglbyger og kuling for å ta seg en blås utenfor lokalet på Torget da BT var innom.

— Det kan bli litt slitsomt å løpe ut på fortauet med røykende venninner, synes Siri, som spiser middag på byen et par ganger i uken.

Verken hun eller søsteren har medlidenhet med røykerne.

— Før fikk røykerne alltid de beste plassene på utestedene. Nå får også ikke-røykerne sitte ved vindu-bordene, smiler Helene de Lange (32).

Flertallet av dagligrøykerne (64 prosent) er ikke uventet negative til at røyken nå må nytes utendørs, ofte i piskende regn og vind eller hutrende kulde.

60 prosent av de typiske festrøykerne, de som oppgir at de tar seg en blås av og til, slutter opp om røykeforbudet. Blant de konsekvente ikke-røykerne, er 86 prosent positive til forbudet, mens 11 prosent er negative.

Omsetning som før

Deler av utelivsbransjen spådde et ras av konkurser etter at den nye røykeloven trådte i kraft, men så langt er ikke de verste dommedagsprofetiene blitt virkeliggjort.

I Opinion-målingen svarer 74 prosent at de går ut omtrent like mye som før. Det er likevel verd å merke seg at 17 prosent går sjeldnere ut for å spise og hygge seg etter at røykeforbudet ble innført. Syv prosent går oftere ut enn før.

Bartender Atle Flakstad på Harbour Café sier omsetningen er omtrent som på samme tid i fjor. Etablissementet har pub i første etasje, spisested i andre og bar i tredje etasje.

— Omsetningen har sunket i baren, mens puben har hatt økning. Årsaken er nok at det er kortest vei fra skjenkestedet i første etasje til røykesonen ute på gaten, tror Flakstad.

For å lokke flere gjester opp i baren, planlegger ledelsen nå alt fra temapartyer til billigere drinker.

Fornøyde KrF-velgere

De med høy utdannelse og god inntekt er mest velvillig innstilt til røykfrie utesteder.

N 81 prosent av de med mer enn seks års utdanning utover grunnskolen er positive, mot 56 prosent blant dem som ikke har noen utdanning etter grunnskolen.

N 76 prosent av dem med husstandsinntekt over 600.000 kroner støtter røykeforbudet, mens 57 prosent av dem som tjener mindre enn 300.000 kroner er positive.

Meningsmålingen avdekker også bygeografiske forskjeller i holdningen til røykeloven. Færrest positive er det i Bergen vest. Tilhengerne er likevel i flertall også i denne bydelen (62 prosent).

Statsråd Dagfinn Høybråten kan også konstatere at KrF-velgerne slutter helhjertet opp om forbudet. 91 prosent av de spurte partifellene i Bergen er positive, ifølge målingen. Flest Frp-sympatisører (37 prosent) er negative. Partiet på motsatt fløy, RV, har også en relativt sett høy andel velgere som vender tommelen ned for røykeforbudet.

RØYKFRI MIDDAG: Søstrene Helene (til v.) og Siri de Lange er glad de kan nyte en bedre søndagsmiddag på byen uten å bli plaget av sigarettrøyk. Her blir de servert av Larisa Tipura på Harbour Café.<br/>Foto: TOR HØVIK