GURO ISTAD

Appelsin, Kvikk Lunsj, ski og silkeføre er byttet ut med cola, pizza og pc-er på rekke og rad i Vikingskipet på Hamar. Onsdag morgen ønsket moderniseringsminister Morten Meyer 5000 datafrelste velkommen til «The Gathering 2005: We are the robots» — et av verdens fire største datatreff. Her er folk fra 14 til 50 år samlet, men gjennomsnittsalderen er 19 år. Meyer gledet de datafrelste med pengestøtte på 150 000 kroner til arrangementet, til full jubel.

Jublet gjorde også Ole og Marcus Irgens, som er blant rundt 150 bergensere som har valgt Vikingskipet fremfor solveggen på hytten.

— Det er kjempegøy. Vi spiller, deler filer og koser oss, forsikrer Marcus.

Sosialt bak skjermen

Både han og faren er opptatt av å avlive mytene om at det kun er datanerder som velger «The Gathering» fremfor tradisjonell påskefeiring.

— Det blir selvfølgelig mye tid bak pc-en, men man snakker med folk man har møtt på diskusjonsforum på nett, er med venner og har det gøy.

— De sosialiserer. Noen møter venner de ikke har sett siden forrige «Gathering». Det er veldig mye mingling. Dessuten er det foredrag, butikker og stands her, forteller pappa Ole. Han er til vanlig informasjonssjef i BOB, og har vært med på å arrangere mindre datasamlinger i Bergen. På Hamar er han blant de rundt 200 frivillige som gjør samlingen mulig. Sønnen, Marcus, kom rett fra svømmeleir på Lillehammer. Dette er hans første møte med «The Gathering».

— Jeg hadde nok vært her selv om ikke pappa var med.

— Neppe, roper pappa inn i telefonrøret.

— Det skulle i vært fall blitt nøye diskutert, hevder sønnen hardnakket.

— Savner du ikke påskefjellet?

— I påsken gjør man jo det man har lyst til. Noen liker å stå på ski.

Det er 14. gang «The Gathering» arrangeres. 1100 deltakere møtte opp da det gikk av stabelen første gang i Skedsmohallen i Lillestrøm. De siste ti årene har Vikingskipet på Hamar huset samlingen, og deltakertallet i år er på 5200, ifølge en pressemelding fra arrangørene, KANDU (Kreativ Aktiv Norsk Data Ungdom).

PC-PÅSKE: Ole og Marcus (15) Irgens er blant de over 5000 som velger pc-påske fremfor skiturer på silkeføre i fjellet. Rundt 150 bergensere har tatt turen til Vikingskipet på Hamar for å være med på et av verdens største datatreff, «The Gathering 2005: We are the robots». <br/> FOTO: PRIVAT