Millionene sitter løst i den gamle kystbygden Hellesøy ytterst i Øygarden om dagen. Den gamle hermetikkfabrikken står for fall. Ut med sild og inn med ferierende bergensere. Sjøbodaktige blokker skal erstatte falleferdig industri.

Pris: 75 millioner

37 leiligheter til en totalpris på 75 millioner skal det bli, sier utbygger Ove Kristoffersen. Han kan fortelle at første byggetrinn på 11 leiligheter er utsolgt.

— Stort sett er det helt topp. Vi får mer liv på stedet og et finere hus å se på. Det negative er at roen og freden som er her vil forsvinne, særlig i helgene, sier Gunvor Osberg Svellingen.

Hun driver butikken på Hellesøy og håper selvsagt fritidsboligene vil bidra til økt omsetning.

En kilometer unna, på Førehjelmo ut mot Hjeltefjorden, sitter Ove og Bente Aasebø på trammen foran naustet sitt. I ly av nordavinden nyter de solen og undres over hvor mye folk er villig til å punge ut for en plass ut mot havet. En av rorbuene på kaien ble nylig lagt ut for salg med prisantydning 3,3 millioner. Da får man riktignok sengeplass til 12.

— Prisene er gått helt over alle støvelskaft. Det er tydeligvis ikke noe i veien med etterspørselen, sier ekteparet.

Selv eier de både en hytte i skråningen og et naust med innredet leilighet. De stortrives med kombinasjonen.

Perlene er gått

— I fjor var vi her hele sommeren. Alle i Bergen klaget over været, mens vi hadde tre regnværsdager, ler de.

Det er planlagt 14 nye leiligheter i viken. Ove Aasebø synes man skal tillate en viss utbygging i strandsonen, men ber politikerne om spare perlene.

— Problemet er at folk vil bygge på de fineste plassene. Det er gjerne de samme stedene som velegnet som friluftsområder. Her var det bare en fjellvegg ned i sjøen, sier han.

Eiendomsmegler Rikke R. Traae i Aktiv bekrefter at folk er kresne på beliggenhet. Mens rorbuen på Førehjelmo forble usolgt, var det nylig en kjøper som punget ut 3,4 millioner for 100 kvadratmeter rorbu i Rong.

— De beste tomtene gikk for 50 år siden. Etablerte miljøer i lune viker er kjempeattraktive hvis standarden er god, sier hun.

LUN IDYLL: Ove og Bente Aasebø tilbringer fine helger og ferier på hytten på Hellesøy. - De eneste problemeneer at det er for mange av rorbuene som er utleieobjekter og at det blir mangel på parkeringsplasser på finedager. Ellers stortrives vi, sier de.
ARNE NILSEN